piektdiena, 2015. gada 7. augusts

Aveņu-banānu smūtijs

3.augustā manam blogam apritēja 4 gadu jubileja! Gribu vēlreiz pateikt milzīgu paldies visiem bloga atbalstītājiem un faniem, jūs palīdziet man augt, jūsu labie vārdi dod man enerģiju turpināt iesākto! :) Centīšos arī turpmāk jūs iepriecināt ar jaunām receptēm! Pārmaiņas pēc šajā karstajā laikā jubileju atzīmēju nevis ar kūku, bet ar šīs vasaras hītu - smūtiju.
Smūtijs (no angļu val. smoothie) Latvijā un arī manā virtuvē ir ienācis uz palikšanu, un sevišķi atsvaidzinošs un gards tas ir vasarā, kad dienas ir karstas un vakari silti. Sastāvdaļas smūtijam, protams, var variēt pēc garšas un patikšanas, nekas nav akmenī cirsts :)


Mana iecienītākā smūtija/sorbeta recepte sastāv tikai no četrām sastāvdaļām un ir pagatavojama 5 minūšu laikā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi.

Sastāvdaļas:
250g saldētu aveņu (ja izmanto svaigas, bet grib aukstu smūtiju, var papildus pievienot ledu)
2 vidēja izmēra jeb 200g banānu
80g svaigi spiestas apelsīnu sulas
40g dzidrā cukura sīrupa

Pagatavošana:
Avenes liek virtuves kombainā, tām pievieno nomizotus banānus, apelsīnu sulu un cukura sīrupu. Visu sablenderē līdz viendabīgai masai. Var pasniegt uzreiz kā dzeramo smūtiju ar salmiņu. Ja vēlas šķidrāku, pievieno ūdeni vai sulu. Ja grib pasniegt kā sorbetu, tad masu ielej traukā ar vāku un ievieto saldētavā, neaizmirstot ik pēc 20-30 minūēm masu apmaisīt. Kad masa sasalusi, to ar saldējuma karoti liek trauciņos, grezno ar avenēm un baziliku vai piparmētru un nekavējoties pasniedz.

Rezumē:
Dienās, kad termometra stabiņš paceļas līdz un virs 30 grādiem, šāds veldzējošs smūtijs ir tieši laikā! Iesaku izmēģināt arī ar citām ogām/augļiem, var pievienot jogurtu, pienu, ūdeni, sulu, ledu utt.  Atlikumu var sasaldēt un baudīt kā saldējumu. Tikpat labi smūtiju var gatavot no dārzeņiem+garšaugiem. Foršākais ir tas, ka nav stingri jāturās pie receptes - gatavojiet pēc izjūtas! Izbaudiet šīs karstās dienas (man gan labāk tīk mērens laiks), brauciet pie jūras, gatavojiet smūtijus un atpūtieties! Vasara paskries ātri. Tiekamies jau citā, mazliet rudenīgākā bloga ierakstā! :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru