trešdiena, 2015. gada 2. decembris

Dabas garša Restorānā "3"

Esiet sveicināti gada pēdējā un, manuprāt, skaistākajā mēnesī - decembrī!
Sen neesmu te rakstījusi, taču notikumi saistībā ar bloga aktivitātēm notiek visu laiku. Tāpēc vēlos jums pastāstīt par novembra beigās notikušajām "Dabas garšas" (vairāk par "Dabas garšas" konceptu var lasīt restorāna mājaslapā) vakariņām Restorānā "3", ko vada mūsu jau labi zināmais izcilo šefpavāru tandēms Sirmais&Dreibants, kā arī lieliskais šefpavārs Juris Dukaļskis. "Dabas garšas" vakariņas notika sadarbībā ar "Graudaspēks" vadītāju Raimondu Biedrīti un mums labi pazīstamo cukura ražotāju "Dansukker".


Par Sirmo&Dreibantu jau esmu stāstījusi iepriekšējos rakstos, kurus var atrast blogā zem taga Sirmais&Dreibants. Šie sava amata meistari šī gada maijā ir atvēruši jaunu restorānu, kura agrākais nosaukums bija "3 naži", taču, kā Ēriks Dreibants pastāstīja, ārzemnieki vārdu "naži" izrunājuši kā ''nazi", un asociējuši ar nacistiem, tāpēc nolemts restorāna nosaukumu nomainīt uz nosaukumu "3".
Ienākot mājīgajās restorāna telpās, mani laipni sagaidīja viesmīļi, galanti palīdzēja novilkt mēteli, visu pastāstīja un parādīja. Sākumā tikām iepazīstināti ar restorāna virtuvi, kura atrodas pagrabstāvā. Virtuvē katrai lietai ir sava vieta, viss ir tīrs un pārdomāts.
Restorānā ir divas zāles - zāle "Zeme" 1.stāvā un zāle "Debess" otrajā stāvā, uz kuru devāmies mēs. Lai arī facebook mājaslapā restorāns tiek nosaukts par luksusa restorānu (kas, protams, atbilst patiesībai!), es to vairāk sauktu par mājīgo luksusa restorānu. Restorāna mājīgumu un gaumīgumu veido atsegtās ķieģeļu sienas, mājīgais iekārtojums, man tuvie dzeltenie un oranžie toņi, piezemētie gaismas ķermeņi. Var redzēt, ka ir īpaši piedomāts pie restorāna intīmās atmosfēras radīšanas. Te pilnīgi noteikti izdosies romantiskas vakariņas divatā, kā arī jauks vakars vairāku cilvēku kompānijā.

Restorāns "3" zāle "Zeme"
Vispirms tikām iepazīstināti ar Raimonda Biedrīša stāstījumu par graudiem, to apstrādes un malšanas procesu, kā arī atšķirību starp pilngraudu miltiem un baltajiem miltiem. Izrādās, pilngraudu miltu malšanai tiek izmantots pilns grauds (kas nosaukumā jau tiek pateikts priekšā), bet parastajiem baltajiem (veikalos nopērkamajiem) miltiem grauds pirms malšanas tiek noslīpēts, līdz ar to šajā procesā tiek noņemtas veselīgās grauda daļas - apvalks un dīglis, tāpēc pilngraudu milti ir daudz veselīgāki par baltajiem. Vairāk par šo tēmu var izlasīt Graudaspēks mājaslapā sadaļā Noderīgi. Mums bija iespēja nogaršot Grauda spēka šokolādes cepumus, kuri tika gatavoti no pilngraudu auzu un kviešu miltiem, tiem pievienojot olu, sviestu, cukurniedru cukuru, sāli un šokolādes gabaliņus. Tā kā mīkla ir salīdzinoši "smaga", tai bija jāpievieno gan soda, gan cepamais pulveris, lai cepumi spētu pacelties. Mūsu acu priekšā tika samalti graudi un gatavota mīkla. Tad no mīklas gatavotas mazas bumbiņas, kuras cepoties izplūst un veido apaļus cepumus. Jāteic, cepumi bija tiešām garšīgi, un nezinātājs varētu padomāt, ka graudu vietā tiem ir pievienoti rieksti.
Iepazināmies arī ar daudzveidīgo Dansukker cukuru pasauli, ar kuriem arī jūs varat iepazīties Dansukker mājaslapā sadaļā Visi produkti. Divi no tiem - nerafinētais un ekoloģiskais cukurniedru cukurs, kuri tika izmantoti, gatavojot "Dabas garšas" vakariņas.
Pēcāk mūsu draudzīgā kompānija devās pie lielā galda, kur pie baltvīna vai sarkanvīna glāzes pavadījām laiku draudzīgās sarunās.
Kas man vienmēr patīk visos Sirmā un Dreibanta vadītajos restorānos - tā ir ļoti garšīgā svaigi ceptā maize, kas ir dažādas formas un garšas, ielikta gaumīgā maisiņā.


Kā pirmo ēdienu baudījām uzkodu - ceptu biešu tartaru ar mazsālītu zandartu un sāļo karameli. Es kā biešu cienītāja atzinīgi novērtēju biešu fantastisko garšu un saulaino krāsu (jā, ir arī dzeltenas bietes!), kuras kombinācijā ar svaigo zivi un sāļo karameli atvēra visas garšas kārpiņas. Punktu uz "i" uzlika kraukšķīgā zivs ādiņa.

Cepts biešu tartars ar mazsālītu zandartu un sāļo karameli

Tālāk sekoja dzelteno burkānu un ķirbju zupa ar ceptu ķirbju sīrupu. Sīrups ar ķirbju gabaliņiem tika pasniegts atsevišķi, lai katrs pats var uzliet zupai izvēlēto daudzumu. Manuprāt, šis sīrups lieliski iederētos kā sāļajos, tā arī saldajos ēdienos, piemēram pie saldējuma vai kūkas. Fantastiski!
Dzelteno burkānu un ķirbju zupa ar ceptu ķirbju sīrupu
Pēc tam sekoja mans mīļākais tā vakara ēdiens - cukurniedru cukurā marinēta auzu sakne (tautā vairāk pazīstama kā melnsakne) ar dūmotu brieža karbonādi priežu čiekuru sīrupa glazūrā un liepziedu buljonmēci, kura tika pasniegta ar topinambūru un brieža gaļas desu. Jāteic, šis bija mans lielākais vakara atklājums, jo auzu sakni (melnsakni), kā arī topinambūru es ēdu pirmo reizi mūžā, un man tie ļoti garšoja! Brieža karbonāde, kura īsi pirms pasniegšanas mūsu acu priekšā tika dūmota, ieguva īpašu garšu, bija fantastiski sulīga, pati kusa mutē! Lieliskā mērce un gardā brieža gaļas desa lieliski papildināja jau tā garšīgo porciju. Mums bija iespēja arī nogaršot cukura sīrupā vārītos priežu čiekurus, nu īsta dabas un meža garša!

Cukurniedru cukurā marinēta auzu sakne un liepziedu buljonmērce
Sīrupā vārīti priežu čiekuri
Brieža karbonāde pirms pasniegšanas tiek dūmota. Attēlā redzami (no kreisās) šefpavārs Juris Dukaļskis, šefpavārs Ēriks Dreibants un Graudaspēka saimnieks Raimonds Biedrītis
Dūmota brieža karbonāde
Cukurniedru cukurā marinēta auzu sakne ar dūmotu brieža karbonādi priežu čiekuru sīrupa glazūrā un liepziedu buljonmērce
Visbeidzot bija pienācis laiks desertam - jau pieminētie veselīgie Graudaspēka šokolādes cepumi ar lāceņu ievārījumu un cidoniju sorbetu - lielisks nobeigums lieliskām vakariņām!

Graudaspēka šokolādes cepumi ar lāceņu ievārījumu un cidoniju sorbetu
Pasākuma noslēgumā mēs, viesi, saņēmām burvīgas dāvanas no Dansukker, Sirmais&Dreibants un Graudaspēka!

Dāvanas, kuras noderēs, gatavojoties Ziemassvētkiem
Graudaspēka gatavais šokolādes cepumu maisījums
Sirmais&Dreibants garšvielu maisījums piparkūkām un karstvīnam
Dansukker gaišais muskovado cukurs un ekoloģiskais cukurniedru cukurs
Bija prieks satikt jau iepazīto Lindas virtuves bloga saimnieci Lindu, kā arī Dansukker pārstāvi Ivetu Zariņu, kā arī iepazīties tuvāk ar talantīgo Annu Pannu, kura, kā zināms, izdevusi savu pirmo Kūku grāmatu. Un vienmēr prieks iepazīties ar jauniem kolēģiem - ēdienu blogeriem, kā bloga Maltīte autorēm Inesi un Andru. Bija liels gods sēdēt pie viena galda un interesantās sarunās pavadīt laiku ar nu jau vairs neiznākušā, bet tomēr mana mīļākā žurnāla "Dienas ēdieni" galveno redaktori Solvitu Smiļģi, kā arī žurnāla "100 Labi Padomi" galveno redaktori, vīna un ēdienu pazinēju Signi Šēnfeldi.
Visu cieņu restorāna profesionālajai komandai par viesmīlīgo uzņemšanu! Cepuri nost jūsu priekšā! Paldies prasmīgajiem restorāna pavāriem un viesmīļiem (no kuriem var mācīties!) par augsta līmeņa lielisko un neuzkrītošo apkalpošanu!
Paldies šī vakara saimniekiem un izcilajiem šefpavāriem Ērikam Dreibantam un Jurim Dukaļskim par augsta līmeņa restorāna vadīšanu un iepazīstināšanu ar jaunām garšām! Paldies Graudaspēks vadītājam Raimondam Biedrītim par ievadlekciju graudu pasaulē! Milzīgs paldies Dansukker un personīgi Ivetai Zariņai par ielūgumu un interesanti pavadīto vakaru! Es lieliski pavadīju laiku un izbaudīju katru mirkli! :)
Paldies par dāvanām, kuras noderēs, gatavojot Ziemassvētku gardumus! Lai visiem stāsta varoņiem priecīgi svētki un veiksmīgs Jaunais Gads! :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru