otrdiena, 2016. gada 12. janvāris

2015. gada rudens/ziemas jaunumi

Ir pienācis Jaunais Pērtiķa gads, ar ko es arī jūs visus apsveicu! Novēlu ne tikai ticēt saviem sapņiem, bet arī piepildīt tos! Gribēju pateikt lielu paldies visiem maniem atbalstītājiem, lasītājiem un sadarbības partneriem par interesanti un garšīgi piedzīvotu pagājušo gadu! Vēlu veiksmi arī turpmāk!
Pa šo laiku kopš pagājušās vasaras man ir iekrājušies daži bloga parādi, tāpēc šajā rakstā pastāstīšu par garšīgiem jaunumiem un notikumiem rudens/ziemas sezonā.
Sākšu ar to, ka man bija iespēja izmēģināt Floriol eļļas, kuras Floriol ražo ar dažādām garšām un piedevām. Par ļoti labām eļļām atzinu saulespuķu eļļu ar 5% olīveļļas piedevu un ikdienā lietojamo rapšu eļļu ar 5% olīveļļas piedevu. Īpašs prieks bija par to, ka rapšu eļļa ar 5% olīveļļas piedevu krāsnī ceptiem kartupeļiem deva īpaši kraukšķīgu un zeltainu garoziņu, turklāt kartupeļi izcepās ātrāk, nekā kartupeļi, kas apslacīti tikai ar rapšu eļļu. Tāpat mūsu ģimenei ļoti patika Floriol Premium klases eļļas ar dažādām piedevām - bazilika, citronu un bazilika, tomātu, ķiploku un bazilika, čilli, bazilika un tomātu. Caurspīdīgajā eļļas pudelēs garšaugu piedevas ir skaidri redzamas. Tās visas izmantoju salātu, ceptu dārzeņu vai kartupeļu gatavošanai, kuriem eļļas dod neparastāku garšu. Mana mīļākā eļļa viennozīmīgi ir ar bazilika piedevu - baziliks ir viens no maniem mīļākajiem garšaugiem. Garšaugu eļļas var izmantot ne tikai cepšanai, bet arī gaļas un dārzeņu marinēšanai, salātiem, pesto u.c. dārzeņu mērces pagatavošanai. Iesaku! Paldies Floriol un Saatchi Latvia!


Vēlos pateikt lielu paldies Vilvi Latvija par uzvaru konkursā, kur mēs ar meitiņu laimējām Vilvi pusdienu kastīti ar elegantu melno kaķi (kaķi ir mani mīļākie dzīvnieki!), pildspalvu un biezpiena sieriņus. Paldies šī lietuviešu uzņēmuma pārstāvei Laimai par iespēju nogaršot Vilvi sieru ar tomātu piedevu, kā arī Mascarpones sieru. Mums vislabāk garšoja sieriņi ar melleņu piedevu. Un vēl - pirmajā Adventē, esot Spices Rimi, mēs piedalījāmies Vilvi jauno produktu degustācijā, kur man ļoti iegaršojās jogurts ar medu un liepziedu ekstraktu, iesaku! Paldies Vilvi!


Mums bija iespēja arī notestēt otru kaimiņu ražoto produktiju - igauņu uzņēmuma Valio 10 mēnešus nogatavinātu cieto sieru "Valio forte Classico", kurš ir pieejams 2 dažādos iepakojumos - rīvēts vai skaidiņās. Mana pēdējā laika mīļākā salātu mērce ir - eļļa, ķiploks, sāls, pipari, rīvētais cietais siers, zaļumi, citrona sula. Šo sieru var pievienot salātiem, mērcēm, picām utt. Ļoti labs bija Gefilus bezpiedevu jogurts, kuru var ēst tāpat, vai tam pievienot zapti, sausos kraukšķus, ogas vai augļus. Es izcepu gardus ābolu-dzērveņu mafinus ar drumstalu cepurīti, tiem pievienojot bezpiedevu jogurtu, sanāca mīksti un sulīgi. Paldies Valio!



Ja jau runājam, par piena produktiem, gada otrajā pusē no Food Union saņēmām jaunumus - bezpiedevu lakto, smiltsērkšķu lakto un meža zemeņu lakto. Manai mammai ļoti garšo bezpiedevu lakto, savukārt, dēls ir ļoti iecienījis smiltsērkšķu lakto, kuru prasa gandrīz katru dienu.:) Bērniem arī gāja pie sirds meža zemeņu lakto. Starp citu, Food Union nupat laiduši klajā vēl vienu jaunu produktu - melleņu Rasēnu. Paldies Food Union!


4 Adventes nedēļas pēc kārtas A/s Laima mūs nebeidza pārsteigt ar jaunumiem skaistos un jaunos svētku iepakojumos. Īpaši varu izcelt Laimas Adventes kalendāru (24 lodziņi ar mazām šokolādītēm tajos - 1.attēlā), kur šokolādes kvalitāte ir krietni vien labāka par nogaršotajiem citu ražotāju Adventes kalendāru šokolādēm. Vēl mums patika mazās šokolādītes ar riekstu gabaliņiem skaistā iepakojumā (1.attēlā), kuras ir nopērkamas arī pa vienai. Mums ļoti garšoja Laimas tumšā šokolāde ar ābolu želejas un kanēļa gabaliņiem (2.attēlā), bet vismīļākā mūsu ģimenē ir Laimas piena šokolāde ar piparkūku gabaliņiem. Savukārt lielākais trešās Adventes pārsteigums mums bija garšīgās piparkūkas ar dzērveņu pildījumu (3.attēlā). Vīram vislabāk garšoja zefīri Maigums, jo tie ir viņa mīļākie saldumi. Un, protams, nevar nepieminēt gardos Laimas minipiparkūku cepumus, kuri pieejami arī parastajā - Selgas cepumu formātā (4.attēlā).

Kā vienu no mūsu favorītiem minēšu Laimas ražotos sāļos rudzu maizcepumus Selga Nature ar jūras sāli un sēkliņām - lieliska sāļā uzkoda, mums ļoti garšo! Paldies Laima!


Īsi pirms trešās Adventes saņēmām pārsteiguma paku no PF Ķekava, kura var lepoties ar to, ka tagad ražo putnu gaļu marinādēs bez garšas pastiprinātāja nātrija glukomāta E621. Pakā bija vairāki šīs sezonas jaunumi - cāļa cepetis zaļumu marinādē (pētersīļi, koriandrs, citronu sula, ķiploki), kurš radies sadarbībā ar Sirmais&Dreibants (iepakots ērtā cepammaisā, kas kalpo kā cepešpanna), cāļa fileja maigā mērcē un atkauloti cāļu šķiņķi bez kaula un ādas 3 dažādās mērcēs - pikantajā, meža un rudens dārzeņu (pēdējo izmēģināju vispirms apcepot un sautējot sēnes un sarkano papriku, pēc tam pievienojot sagrieztus šķiņķīšus, kuriem pievienoju saldo krējumu un sautēju 10 minūtes, pasniedzu ar kuskusu). Mums vislabāk pie sirds gāja cāļa fileja maigā mērcē - mīksta un sulīga. Paldies PF Ķekava!


Rudens sezonā mums bija iespēja ievērtēt jaunās SIA Spilvas ražotās majonēzes (turpmāk zīmolu Spilva, Gutta, Latplanta un to produkcijas attīstība norisināties zem viena nosaukuma SIA Orkla Foods Latvija), kuras tagad ir pieejamas jaunos, viegli lietojamos iepakojumos. Lai gan ikdienā tikpat kā majonēzi nelietojam, tomēr šad tad to var atļauties.:) Brokastu majonēze lieliski noderēs, liekot uz vārītām olām vai gatavojot siera salātus (rīvēts siers+burkāns+vārītas olas+zaļumi+majonēze), kurus var smērēt uz maizītēm vai likt groziņos utt. Rosola majonēzi ieliku kartupeļu salātos (vārīti kartupeļi+marinēti gurķi+konservēti zirnīši), kur nevajadzēja papildus pievienot sinepes vai ko citu - majonēze bija pietiekami stipra un laba. Savukārt provansas majonēzē iemarinēju vistas stilbiņus un spārniņus, pievienojot sāli, piparus un ķiplokus - manas vīramammas recepte, kuru ļoti atzinīgi novērtē mūsu ģimene un arī ciemos atbraukušie mani vecāki. Baraviku majonēze noderēs gatavojot sēņu salātus vai smērējot uz maizītēm, ja vēlaties izteiktāku sēņu garšu. Svinot Jauno Gadu, bijām aizbraukuši pie vīramammas ciemos, kur tikām cienāti ar Cēzara salātiem ar Spilvas Cēzara mērci - garšīgi! Paldies Spilva!



2.oktobrī mēs ar vīru mērojām ceļu uz Tērvetes pagastu - 3 in 1 - restorāna, alusdarītavas un viesnīcas Zoltners atklāšanā. Zoltners atrodas Kroņaucē - skaistā, gleznainā Zemgales novadā, un jau braucot uz to, izbaudījām dabas krāšņumu visā pilnībā. Atklāšanas diena bija skaista un saulaina, un pat stiprais vējš, kurš pa laikam gāza nost no kājām, neizbojāja labo noskaņojumu. Vēl jāpiebilst, ka Zoltneru bija viegli atrast, pateicoties speciālām zīmēm, tāpēc neapmaldīsieties.
Un tagad par pašu Zoltneru. Tā dibinātājam lauksaimniekam Valteram Brusam bija sapnis par savu alus darītavu, kuras nosaukums radies par godu vecvectēva uzvārdam. Valtera Brusa dzīvesbiedre un labā roka Gunita palīdzēja veidot Zoltnera īpašo atmosfēru. Restorāna īpašo ēdienkarti izstrādājis šefpavārs Endijs Vīnerts, kurš garšu iemaņas slīpējis gan Latvijas, gan ārzemju restorānos.
Viesnīcas apartamenti iekārtoti atturīgi ziemeļnieciskā stilā, pirmajā stāvā pieejami 4 mazāki apartamenti, bet otrajā stāvā mājvietu atradušas 2 plašākas telpas ģimeņu uzņemšanai, pa kuru logiem paveras brīnišķīgs skats.
Zoltners alus darītavā tiek ražotas divas oriģinālas alus šķirnes - Zoltners oriģinālais un Zoltners gaišais.
Restorānā iespējams nobaudīt izsmalcinātu maltīti izmantojot sezonas produktus šefpavāra izpildījumā.
Pasākums bija noorganizēts ļoti profesionāli un pārdomāti. Patīkama bija laipnā sagaidīšana, kam sekoja viesnīcas izrādīšana un informācijas sniegšana. Pasākuma vadītājs Valters Krauze kā vienmēr bija sava uzdevuma augstumos, un ne tikai sniedza noderīgu informāciju, bet arī izklaidēja viesus. Pēc viesnīcas apskates tikām ievesti Lielajā zālē, kura ļauj vienlaicīgi pulcēt līdz pat 80 viesiem. Skanēja skaista dzīvā mūzika Ginta Smukā izpildījumā, savukārt gardās uzkodas (kuras ik pēc laiciņa papildināja prasmīgie viesmīļi) lutināja garšu kārpiņas.
Vēlāk sekoja svinīga restorāna atklāšana, kuras sākumā Valters Bruss ar dzīvesbiedri teica atklāšanas runu, tika dots vārds arī šefpavāram. Notika arī uguns šovs uzmundrinoša bungu ritma pavadījumā. Dažiem viesiem tika izdalīti mūzikas instrumenti, un visiem kopīgi sūtot labo enerģiju un domas, tika atklāts Zoltners restorāns. Tas tik bija kaut kas!
Restorāns, tāpat kā viesnīcas telpas, iekārtots lakoniskā skandināvu stilā. Tikām cienāti ar jūras velšu risoto, kā arī ar Zoltnera alu, bet punktu uz "i" uzlika interesantie šokolādes čipsi, kā arī bērnībā iecienītie biezpiena pončiki. Pa to laiku Lielajā zālē notika koncerts ar Alisi Kanti un grupu.
Vakara noslēgumā sekoja kas tāds, ko grūti aprakstīt vārdos. Iepriekš par Dabas koncertzāli neko nebiju dzirdējusi, taču klausoties un skatoties koncertu, biju kā nohipnotizēta. Tā kā mūzika man ir ļoti tuva sirdij, pastāstīšu arī jums. Vispirms jāpastāsta par koncerta norises vietu - šķūnis, kurā bija saliktas siena ķīpas, uz kurām uzliktas segas. Gan šķūnī, gan ārpusē bija novietoti dzīvās uguns lukturi. Vējainā laika un vēsā vakara dēļ segas tika piedāvātas arī viesiem, lai omulīgāk izbaudītu koncertu, ko es arī izmantoju. Lai gan Dabas koncertzālē, kura nupat ir nosvinējusi 10 gadu pastāvēšanas jubileju, ir vairāki biedri, no četriem atpazinu trīs - bijušos kosmosiešus Andri un Reini Sējānus un Ingusu Ulmani. Visi četri dalībnieki bija katrs savā tādā kā kokonā-ligzdiņā, kuras nozīmi es sapratu, kad sākās pirmā dziesma no fantastiskā albuma - Pļavas debestiņa, kuru tagad var noklausīties internetā. Tas nebija tikai koncerts, tā bija performance, šovs, dabas skola, emocijas. Kā viņi paši raksta: "Dabas koncertzāle - dabas, mūzikas, zinātnes, video mākslas, dramaturģijas simbioze". Katrā dziesmā apkārt kokoniem, kuros atradās mūziķi, tika attēloti piemēroti dabas zīmējumi kustīgā formātā - smilgas, puķes, bites utt. Ir ļoti grūti to aprakstīt, tas bija kaut kas fantastisks, un to noteikti ir jāredz visiem, arī bērniem! Klausoties un skatoties Dabas koncertzāli, iespējams sajust saikni ar mūsu senčiem, ar dabu, tās norisēm, augiem un visu dzīvo radību. Mūzikā ir sajūtams kaut kas pārpasaulīgs, neizskaidrojams, sajūtams katram caur savu personīgo prizmu, sirreāla sajūta. Caur šo mūziku projekta autori cenšas pievērst sabiedrības uzmanību uz ES aizsargājamiem biotopiem un pareizu to apsaimniekošanu. Sekojiet aktuālajai informācijai par tuvākajiem pasākumiem arī projekta facebook mājaslapā.
Saku lielu paldies Valteram Brusam, viņa komandai un atbalstītājiem par ielūgumu un šo lieliski noorganizēto pasākumu, kurš man paliks ilgā atmiņā. Nupat Zoltners nosvinējuši savu 100 dienu pastāvēšanas jubileju, apsveicu! Vēlu Zolteram dzīvot saules mūžu, un lai viss plānotais izdodas! Kas zin, varbūt tiksimies vēl! :)
Zoltners pieejams arī instagramā un facebook'ā.
Atrašanās vieta:
Kroņauce, Tērvetes pagasts, Latvija LV-3730
Darba laiks:
Pirmdiena-ceturtdiena 11:00-22:00
Piektdiena-svētdiena 11:00-...

Gleznainā Zoltners apkārtne
Zoltners gardās uzkodas
Zoltners viesnīcas, alus darītavas un restorāna vadītājs Valters Bruss ar dzīvesbiedri Gunitu
Zoltners viesnīcas apartamenti un Dabas koncertzāles fantastiskais sniegums (apakšējais attēls pa labi)

Ja runājam par garšu baudām tepat Rīgā, varu ieteikt ģimenes restorānu-brančotavu ar spārnoto nosaukumu "Spārnos", kuru atvērusi viena uzņēmīga mamma Kristīne ar savām čaklajām dvīņu meitenēm Baibu un Zani. Kādā jaukā septembra dienā mēs ar draudzeni devāmies ievērtēt restorāna telpas un ēdienkarti. Vārds "brančs" Latvijā vairs nav svešvārds, taču "Spārnos", cik man zināms, ir vienīgais restorāns, kur brančs notiek no rīta līdz vakaram, ēdienkartes piedāvājums tiek regulāri mainīts atbilstoši sezonai. Tad vēl bija atvērta restorāna āra terase, bet mēs izvēlējāmies brančot iekštelpās, kas ir gana plašas, lai izmitinātu lielāku ēdāju skaitu. Maigs, romantisks interjers, ērti sēdekļi, neuzkrītoša fona mūzika, prasmīgi, laipni viesmīļi un garšīgs ēdiens - viss, kas nepieciešams, lai izbaudītu maltīti mūsu aizrautīgajās sarunās draudzenes kompānijā. Brančā bija 2 veidu zupas, no kurām viena aukstā (septembrī vēl bija pietiekami silts), bet otra - karstā. Mans branča favorīts bija vienkārši, bet nežēlīgi gardi grūbu salāti (kurus pēc tam ar panākumiem mēģināju atkārtot mājās), kā arī gardais un sulīgais cūkgaļas cepetis. Un, protams, mani vienaldzīgu neatstāja deserts - fantastiskais ogu muss, kurš kopā ar svaigām ogām bija kā kolosāls branča noslēgums. Jāpiebilst, ka ūdeni visu branča laiku varēja papildināt bez maksas. Lieliska atmosfēra, mājīgas telpas, lieliskas cenas un ļoti garšīgi ēdieni! Sajūta gluži kā mājās! Mums ļoti patika! Noteikti gribētu apciemot restorānu otrajā stāvā, un atsauksmes par to jau būs citā rakstā.:)
Info no restorāna facebook mājas lapas Spārnos->
Ēd, cik vēlies par noteiktu summu vai iegādājies branča gardumus uz svara!
Brokastu brančs - katru darba dienu no 9:00-12:00 par 5 eur.
Pusdienu brančs - katru darba dienu no 12:00-16:00 par 9 eur.
Brīvdienu brančs - katru sestdienu un svētdienu no 10:00-16:00 par 15 eur (cenā iekļauts dzēriens).
Bērniem līdz 5 gadu vecumam brančs ir bez maksas, no 5-10 gadiem - puscena.
Steidzīgajiem lieliski noderēs iespēja darba dienu branča ēdienus iegādāties uz svaru līdzņemšanai, 1 eur/100g.
Ja vēlaties, lai ēdiens tiek gatavots tieši Jums, pasūtiet maltīti no ēdienkartes jebkurā laikā.
Restorāna adrese:
Tērbatas iela 28, Rīga
Darba laiks:
Darbdienās 9:00-22:00
Sestdienās 10:00-22:00
Svētdienās 10:00-20:00

Restorāns-brančotava "Spārnos"

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru