svētdiena, 2016. gada 24. janvāris

Rauga mīklas pīrādziņi un smalkmaizītes

Gatavojot šos pīrāgus un smalkmaizītes, jūsu virtuvē un istabās ienāks siltuma un mājīguma sajūta un fantastisks aromāts. Jau vismaz pāris gadus uz Ziemassvētkiem un Jāņiem mans mammucis no šīs receptes gatavo garšīgus, mīkstus pīrāgus un sulīgas smalkmaizītes. Nu recepte ir nonākusi manā blogā, tāpēc steidzu jūs ar to iepazīstināt!


Sastāvdaļas:
600g piena
100g svaigā rauga
200g sviesta vai margarīna (es izmantoju sviestu; ar margarīnu maizītes ilgāk būs mīkstas)
3 ēd.k. cukura
1 strīķēta tējk. sāls
1kg miltu mīklai
~200g miltu kaisīšanai, pīrādziņu un smalkmaizīšu veidošanai
2 sakultas olas pārsmērēšanai

Pīrādziņiem:

~250g žāvētas cūkgaļas (šķiņķis vai cauraudzītis vai speķis pēc izvēles; var izmantot vārītu maltu gaļu)
1 vidējs sīpols
Pipari

Kanēļmaizītēm:

~70-90g sviesta
Cukurs
Kanēlis

Magoņmaizītēm:

~70-90g sviesta
Cukurs
Magoņu sēklas

Mīklas pagatavošana:

Svaigo raugu saplucina gabaliņos un samaisa ar cukuru. Sviestu vai margarīnu izkausē un nedaudz atdzesē. Pienu nedaudz uzsilda līdz tādai temperatūrai, lai, ieliekot pirkstu, tas neapdedzinās. Piens un sviests nedrīkst būt pārāk karsts, jo tad raugs nedarbosies. Lielā bļodā sajauc kopā sviestu, pienu, rauga maisījumu un sāli, pamazām maisot pievieno 1kg miltu. Mīklu nedaudz apkaisa ar miltiem, tai uzliek tīru dvielīti un noliek raudzēties uz ~30min-1h.
Pīrāgu pagatavošana:
Kamēr mīkla raudzējas, žāvēto cūkgaļu sagriež kubiņos, tiem pievieno sīki sagrieztu sīpolu un piparus. Masu liek karstumizturīgā bļodiņā vai katliņā un viegli apcep uz mazas uguns. Noliek atdzesēties.
Ņem mazliet raudzētās mīklas, apkaisa to ar miltiem, un no tās uztaisa tādu kā desiņu, kuru sagriež gabaliņos. Katru gabaliņu izlīdzina tā, lai izveidotos aplis. Aplim vienā maliņā liek žāvētās gaļas maisījumu, kuram pa virsu pārloka otru apļa maliņu. Maliņas nolīdzina ar glāzes palīdzību. Pīrāgus kārto cepampannā, pārsmērē ar sakultu olām un cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos ~15 minūtes. No šīs gaļas daudzuma sanāk ~20 pīrāgi (nepilnas 2 pannas).
Kanēļmaizīšu un magoņmaizīšu pagatavošana:
Atlikušo mīklu sadala 2 vienādās daļās - 1 daļa būs magoņmaizītēm, otra - kanēļmaizītēm. Mazā bļodiņā izkausē sviestu kanēļmaizītēm. Darba virsmu nokaisa ar miltiem. Vienu daļu plāni izveltnē, tai pārziež kausēto sviestu, vienmērīgi pārber cukuru un kanēli. Mīklu sarullē un šķērsām sagriež vienāda lieluma gabaliņos. Ja vēlas mazākas kanēļmaizītes, mīklu var pirms rullēšanas vidū sadalīt 2 daļās. Maizītes kārto cepampannā, pārsmērē ar sakultām olām un cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos ~15 minūes. No šī mīklas daudzuma sanāk ~3 pannas kanēļmaizīšu.
Magoņmaizītes gatavo tāpat kā kanēļmaizītes (no otrās - atlikušās daļas), vien kanēļa vietā liekot magoņu sēklas. Visu atkārto tāpat kā kanēļmaizītēm.
Uzglabājot rauga mīklas izstrādājumus, vēlams tos uz nakti ievietot celofāna maisiņā vai ietīt lina audumā vai dvielītī.

Rezumē:

Ja vēlaties, lai mājā ienāk kolosāla rauga mīklas un kanēļa smarža, kura man tik mīļa kopš bērnības, šī recepte ir kā radīta! Ideāli derēs Ziemassvētku, Lieldienu, Jāņu svinību galdam, tikpat labi brīvdienu rītiem un pēcpusdienas tējai. Šoreiz sabildēju vairākas step-by-step bildes, lai varat sekot līdzi gatavošanas procesam, kurš ir tik aizraujošs, ka var iesaistīt visu ģimeni! Arī bērniem ļoti patīk lipināt pīrādziņus un smērēt tos ar olu. Veģetārieši pīrāgiem var izmantot spinātu-olu, siera, rīsu-olu, svaigā siera u.c. pildījumus. Starp citu, ar šo mīklu var paeksperimentēt, un no tās uzcept baltmaizi vai brokastu bulciņas (no mīklas izgatavo bumbiņas, kuras pārkaisa ar sēklām/jūras sāli/ķimenēm/pērļcukuru pēc izvēles). Protams, visu šo gardumu pagatavošanai vajadzīgs laiks un pacietība, taču rezultāts ir to vērts!

No rauga, cukura, sāls, piena, sviesta un miltiem samīca rauga mīklu
Rauga mīkla pēc 1h rūgšanas
Pīrādziņu gatavošana
Magoņmaizīšu gatavošana
Kanēļmaizīšu gatavošana

7 komentāri:

  1. Domaju pamēģināt, vienīgi man personīgi vienmēr sanāk pasausas bulciņas.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Liana - sviesta vietā var izmantot labu margarīnu. Protams, tas sastāva ziņā nav tik labs kā sviests, tomēr ar to bulciņas ilgāk turēsies mīkstas. Pīrāgiem un maizītēm pēc izcepšanas var uzklāt virsū tīru, sausu dvieli, tās būs mīkstas un garšīgas. Vēlu veiksmi! :)

      Dzēst
  2. Mīļš paldiesins, pamēģināju un sanāca super garšīgas un mīkstas,tagad šī ir kārtējā no jūsu receptēm kas paliks mūsu ģimenes gardums. Mīļš paldies Kika. ☺

    AtbildētDzēst
  3. Man izdevās garšīgas! Paldies Kika!

    AtbildētDzēst
  4. Recepte vienkāŗši superīga. Gardi un mīksti pīrāgi. Sirsnīgas paldies

    AtbildētDzēst
  5. Mikla tiesam lieliska. Atri pagatavojana un loti atri uzruga. Es lietoju pacinu sausa rauga un aizvietoju pusi piena ar gazetu udeni. Fantastiski miksti piradzini un kanelmaizites.

    AtbildētDzēst
  6. Mmm, gardi sanāca, ar pirmoreiz man kurioz bija. Sāli bepieliku, bet otreiz mmm gadi. Paldies!

    AtbildētDzēst