otrdiena, 2016. gada 9. februāris

Spinātu-svaigā siera tartītes

Veģetārieši, sarosieties! Palutināšu jūs ar kaut ko ļooooti garšīgu un mūsmājās iecienītu. Kopš nopirku sen noskatītās tartīšu formas, tās aktīvi lieku lietā, gatavojot 2 veidu sāļās tartītes, un pašlaik jums atrādu garšīgāko variāciju no tām. Plānoju izmēģināt arī saldās tartītes un pildītus groziņus, kuru labākie rezultāti tiks atrādīti blogā. Un neuztraucieties, ja jums šādu formiņu nav, jo te tikpat labi var izmantot mafinu formiņas vai arī šo recepti izmantot lielajam pīrāgam 26-28cm formā.


Ziemas sezonā izmantoju saldētus spinātus, bet pārējās sezonās, protams, var izmantot svaigus spinātus (es izmantoju mammas dārza labumus). Par svaigo sieru te nav ko daudz stāstīt, tas ir ieņēmis stabili pārbaudītu vietu manā ledusskapī un vēderā. Veselīgie spināti satur daudz dzelzi, ogļhidrātus, kalciju, olbaltumvielas, veselu virkni vitamīnu, tas ir lielisks šķiedrvielu avots. Man ļoti patīk spinātus izmantot gan svaigajos salātos, gan konditorejas izstrādājumos, gan zupās, omletēs, turklāt no spinātu lapām izspiesto sulu var izmantot kā dabīgo krāsvielu konditorejā.
Šo sāļo smilšu mīklu izmantoju jau gadiem, tā ir ņemta no tomātu pīrāga ar oregano un baziliku receptes, mīkla ir lieliska arī sāļajiem cepumiem, vien tad pievienoju 1/2 tējk. cepamā pulvera.

Sastāvdaļas 9 tartītēm 10cm diametrā (es izmantoju firmas Kaiser formiņas):

Smilšu mīklai:
125g mīksta sviesta
1/3 tējk. sāls
1 tējk. ar kaudzi Santa Maria vidusjūras garšaugu maisījumu (vai kaltēti garšaugi - timiāns, baziliks utt.)
1 ola
250g miltu

Pildījumam:

220g saldētu spinātu (izmantoju Rimi saldētos spinātus)
2 lielie plūmju tomāti (var izmantot mazos plūmju vai ķiršu tomātiņus; tad tos tikai pārgriež uz pusēm)
1 liels sīpols
4 ķiploka daiviņas
100g krēmsiera
2 olas
Mazliet sāls
Kaltēts timiāns un baziliks (var izmantot jebkurus kaltētus garšaugus, piem. oregano, rozmarīns utt., vai svaigus zaļumus vasarā - dilles, pētersīļus, lociņus utt.)
100g svaigā siera (kuru var sagriezt kubiņos vai saplucināt; ideāli derēs mīkstais kazas siers)

Pagatavošana:

Mīkstu sviestu samaisa ar olu, sāli, garšvielām un miltiem. Samīca gludu mīklu, to uzreiz sadala 9 formiņās. Mīklas pamatni sadursta ar dakšiņu un formiņas ieliek ledusskapī uz 30 min (var arī ilgāk).
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Gatavo pildījumu. Spinātus jau pirms mīklas gatavošanas laicīgi izņem no saldētavas un mazliet atlaidina. Tomātus nomizo un sagriež kubiņos (ja tomāti ļoti sulīgi, sēklas var izņemt). Sīpolu nomizo un sīki sagriež, ķiploku daiviņas nomizo un sarīvē uz smalkās rīvītes vai izspiež caur ķiploku spiedi.
Sakarsētā pannā vispirms apcep sīpolu, līdz paliek zeltains, pēc tam tam pievieno sasmalcinātās ķiploka daiviņas un spinātus, visu maisa un apcep, līdz spināti izkusuši. Masu ieliek bļodā, kurā ir sagrieztie tomāti. Lielākā bļodā sakuļ olas ar krēmsieru, sāli un garšaugiem, tiem pievieno spinātu-sīpolu-tomātu masu, visu kārtīgi samaisa.
Tartītes ar mīklu izņem no ledusskapja un uzreiz liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos ~15 minūtes. Mīklai jābūt gaišai, izceptai, bet ne brūnai. Uz izceptās mīklas liek samaisīto spinātu-olu masu (apmēram 2 ēdamkarotes vienai tartītei), kurai pa virsu izkārto ~6 svaigā siera gabaliņus. Tartītes liek cepties 180 grādos ~20 minūtes, līdz pildījums ir sarecējis un svaigais siers ar nedaudz brūnām maliņām.
Pasniedzot servē ar timiāna zariņiem vai pētersīļa lapiņām vai svaigu baziliku, klāt var pasniegt svaigos dārzeņu salātus. Ēst var uzreiz karstu tikko no krāsns, bet tikpat labi šis gardums garšos arī auksts.

Rezumē:
Šī ir tikai viena no variācijām, otru variantu gatavoju ar žāvētu gaļu un papriku, taču šis variants mūsu ģimenei garšo vislabāk. Ideāls veids, kā ģimenei iebarot spinātus, jo mani bērni, kuri "it kā neēd" spinātus, šīs tartītes ēda un atzina par ļoti garšīgām :) Esmu neskaitāmas reizes šo recepti izmantojusi, gatavojot vienu lielu pīrāgu, bet man vienmēr patikušas šādas mazas tartītes, kuras jau ir sadalītas porcijās. Ļoti labas uzkodas, dodoties ārpus mājas, jo šīs tartītes garšo vienlīdz labi kā karstas, tā aukstas. Vīrs pat atzina, ka pastāvot istabas temperatūrā dažas stundas pēc cepšanas, tās pat garšojot labāk nekā tikko ceptas. Veģetārās tartītes var ēst vienas pašas vai pasniegt ar kādiem viegliem zaļajiem salātiem. Spinātu zaļā krāsa lieliski atsvaidzina pelēkās februāra dienas un liek vēl vairāk ilgoties pēc pavasara... bet pavasaris drīz būs klāt! :)

1 komentārs: