sestdiena, 2016. gada 20. februāris

Sulīgā banānu maize

Kuram gan nav tā gadījies, ka ledusskapī nīkst kārtīgi nogatavojušies un brūni banāni? Man personīgi garšo vairāk zaļi, nekā pārgatavi. Taču gadās, ka banāni aizmirstās ledusskapī, un es par tiem atceros vien tad, tad tie jau ir pārgatavojušies. Šai maizei ir vajadzīgi tieši pārgatavojušies un viegli vai pavisam brūni banāni (tikai bez pelējuma!). Jo sulīgāki un gatavāki, jo labāk. Šo banānu maizes recepti, kā jau daudzas, biju noskatījusi jau sen, vien tagad pienāca īstais brīdis to pagatavot uz vīra dzimšanas dienu.


Recepte ar maniem nelielajiem labojumiem no vienas foršas pavārgrāmatas ar klasiskām receptēm.

Sastāvdaļas:

125g sviesta plus nedaudz veidnes ietaukošanai
175g pūdercukura
2 lielas olas
250g miltu
2 tējk. ar kaudzi cepamā pulvera
1/2 tējk. vaniļas cukura
Šķipsniņa sāls
4 lieli ļoti gatavi banāni
100g lobītu valriekstu
75g žāvētu dzērveņu (var aizvietot ar žāvētiem ķiršiem vai rozīnēm)

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
Mīkstu sviestu saputo ar pūdercukuru, pievieno olas, vaniļas cukuru, visu kārtīgi sakuļ. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un sāli, un pamazām iemaisa masā. Banānus nomizo un samīca ar dakšiņu, kārtīgi iemaisa mīklā. Valriekstus rupji sakapā un kopā ar dzērvenēm pievieno mīklai. Visu samaisa vienmērīgā masā.
Taisnstūra klaipa veidni ietauko ar sviestu (ja izmanto silikona, tad var neietaukot), noklāj ar cepamo papīru, kuru arī ietauko. Veidnē lej mīklu, izlīdzina.
Maizi liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 1h 20min. Kad klaipiņš cepies apmēram 1h, tam pa virsu uzliek foliju, lai kārtīgi izcepās iekšpuse, bet neapdeg garoziņa. Maizi var cept mazākos grādos ilgāk, tad garoziņa būs gaišāka. Gatavību pārbauda ar kociņu, ja iedurot maizītē, tas no tās iznāk tīrs un bez mīklas, tad maizīte ir gatava.

Rezumē:

Šo maizīti ēda visi, pat meita, kurai negaršo banāni! Vīram ļoti garšo banāni un kēksi, un par šo gardumu uz jubileju viņš bija sajūsmā. Lielisks banānu izmantošanas veids, lai pagatavotu ļoti aromātisku un sulīgu banānu maizi, kuru, sagriežot šķēlēs, var ēst vienu pašu, vai pārsmērēt ar šokolādes krēmu vai ko citu pēc izvēles. Ja vēlaties pagalam ekonomisku variantu, valriekstus un dzērvenes var nepievienot vai aizvietot ar rozīnēm. Nākamajā rakstā pastāstīšu par banānu mafiniem, kurus, izmantojot šo pašu recepti, gatavoju cienastam vīra darba kolēģiem.

1 komentārs:

  1. Paldies, ļoti garšīgi, sanāca vienreizēji! Visiem mājiniekiem garšo.

    AtbildētDzēst