svētdiena, 2016. gada 30. oktobris

Ābolu-plūmju galete

Esiet sveicināti oktobra pēdējās dienās! Skaistais zelta rudens tuvojas izskaņai, vairums lapu ir vēja aiznestas, novembris jau min uz papēžiem, un drīz jau būs klāt skaistais Ziemassvētku gaidīšanas laiks! Vai pulksteņus šonakt pārgriezāt stundu atpakaļ?
Tā kā ābolu kūkas ir vienas no manām mīļākajām, katru gadu rudens sezonā cenšos iepriecināt bloga lasītājus ar kādu jaunu ābolu garduma recepti. Pamēģiniet arī citas receptes no bloga sadaļas ābolu laiks!
Šogad rudenī iznāca jauns "Dienas ēdienu" speciālizlaidums (vēl joprojām skumstu pēc žurnāla "Dienas ēdieni", bet priecājos par regulāriem speciālizlaidumiem) ar 45 ābolu ēdienu receptēm. Manu uzmanību uzreiz piesaistīja vāka centrālā bilde - ābolu pīrāgs, kura aprakstā minēts - angliski un franciski runājošās zemēs šāda veida pīrāgu sauc par galeti (galette) - tartes lauku variants, kura izcelsme meklējama Francijā. Galete var būt gan salda, gan sāļa. Jau sen esmu gribējusi pagatavot šādu galeti, un esmu izskatījusi dažādas receptes, un nu ir pienācis laiks (un īstā recepte) ar maniem labojumiem to publicēt blogā!


Sastāvdaļas:
Pamatnei:
210g miltu
115g auksta sviesta (tikko no ledusskapja)
1 ēd.k. cukura
Šķipsniņa sāls
90ml ledusauksta ūdens

Pildījumam:
500g (6 vidēji) āboli (nesagriezti)
200g (6 lielas) plūmes
100g svaigā siera
~50g-100g cukura (atkarīgs no ābolu un plūmju skābuma)
50ml saldā krējuma (var aizvietot ar svaigo sieru vai skābo krējumu)
1 ola
1 ēd.k. vaniļas cukura

Pārkaisīšanai:
~50g cukura
1/4 tējk. kanēļa

Pagatavošana:
Bļodā sajauc miltus ar sāli un cukuru. Sviestu izņem no ledusskapja, sagriež kubiņos un ar dakšu vai rokām pa daļām iekapā miltos, lai veidojas daudz nelielu sviesta kunkulīšu (tie jāsaglabā neizmīcīti). Mīklā uzmanīgi pa porcijām iemaisa ūdeni (tikai tik daudz, lai mīklu var savelt  bumbā) un visu ātri ar rokām samīca, līdz veidojas raupja mīkla, kuru saveļ bumbā. Bumbu ietin pārtikas plēvē un uz 1h ieliek ledusskapī atpūsties.
Pa to laiku ābolus nomizo (ja vēlas, var atstāt nemizotus) un sagriež plānās šķēlītēs, plūmes sagriež 2 vai 4 daļās (atkarībā no lieluma).
Svaigo sieru sakuļ ar saldo krējumu, olu, cukuru un vaniļas cukuru.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
Mīklu uzliek uz cepamā papīra un izrullē aplī, kuru ar visu papīru uzliek uz cepamās plāts.
Uz mīklas pamatnes uzklāj svaigā siera masu, taču atstāj ~3-4cm brīvu ārmalu. Uz siera-krējuma masas apļveidā kārto ābolu un plūmju šķēlītes (ar griezuma vietu uz augšu), pārkaisa ar cukuru un kanēli. Pamatnes brīvās ārmalas uzloka uz augšu tā, lai tās pārklātu pildījumu.
Galeti liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos ~35-40 minūtes.
Gatavu atdzesē un sagriež gabaliņos kā picu.

Rezumē:
No žurnālā publicētajiem svaigā siera masas daudzumiem man izlietojās tieši puse, tāpēc atlikušo pusi ieliku ledusskapī. Blogā ir ierakstīts jau izlabotais variants. Taču galete tika apēsta ļoti ātri, un atlikušo pildījuma daļu nākamajā dienā izmantoju otrai tādai pašai. Svaigā siera vietā, manuprāt, ļoti labi derētu saberzts biezpiens. Savukārt mīklai paredzētos miltus var droši aizvietot ar pilngraudu miltiem vai sajaukt miltus ar auzu pārslām (veselām vai samaltām). Mīkla cepoties izveido daudz kārtiņu (kļūst līdzīga kārtainajai mīklai), ir trausla un garšīga. Protams, steidzīgie var izmantot veikala kārtaino mīklu, bet es tomēr no sirds iesaku pamēģināt šo, kura būs nesalīdzināmi labāka un garšīgāka, turklāt viegli pagatavojama! Man ļoti patīk gan galetes nepieradinātā forma, gan man tik mīļais rustic (laucinieciskais) izskats un garša, nemaz nerunājot par smaržu! Cepot šo galeti, jūsu māja piepildīsies ar fantastisku rudens - ābolu, plūmju, kanēļa - smaržu! Pēc izvēles pīrāgu var pārkaisīt ar valriekstiem vai lazdu riekstiem, tikpat labi plūmju vietā var izmantot aprikozes, bet ābolu vietā - persikus un nektarīnus. Ja gatavojat ar āboliem, tad te iederēsies arī dzērvenes, brūklenes vai rozīnes (vai citi žāvēti augļi). Tikpat labi varat izvilkt no saldētavas mellenes, ķiršus, avenes, zemenes, rabarberus, kazenes u.c. vasaras krājumus, rezultāts būs ļoti garšīgs! Pagatavojiet savu mīļāko variantu un padalieties sociālajos tīklos, atzīmējot haštagu "kikasvirtuve", lai kopā mēs varētu radīt vēl vairāk ideju galešu pildījumiem! Variāciju šeit ir ļoti daudz, un katrs atradīs sev piemērotāko. Pīrāgs ļoti labi garšos ar vaniļas vai kanēļa saldējumu vai putukrējumu, ideāls brīvdienu pēcpusdienām, kuras pavadīt kopā ar saviem mīļajiem. Sasauciet savus mīļos kopā un uzcienājiet ar šo gardumu! Lai jums krāsains un silts šis zelta rudens!

4 komentāri:

  1. Vai nēesat domājusi par savu privāto raidijumu? ļoti sekoju Jums līdzi un šķiet, ka šo varat noteikti virzīt uz augšu! Es būšu un esmu pirmais kas fanos par šo!

    AtbildētDzēst
  2. Gandrīz ka Austrijas strūdelis, tikai atvērts, man patika , kaut kas jauns un gards :)

    AtbildētDzēst
  3. Gandrīz kā Austrijas strūdelis tikai atvērts....iesaku , ļoti gards :)

    AtbildētDzēst
  4. VAu vau , cik garda recepte. un galvenais viegla :) paldies !!!

    AtbildētDzēst