pirmdiena, 2016. gada 18. aprīlis

Groziņi ar šokolādes krēmu un ogām

Esiet sveicināti aprīlī, kad "pilieni nav kā līdz šim"! Šo dziesmiņu klausos vai katru gadu aprīlī, jo tā ir tik atbilstoša šim mēnesim!
Šodien ir īpaša diena, jo beidzot blogā ielieku sen gaidīto recepti - smilšu mīklas groziņus ar šokolādes krēmu un ogām! Kāpēc neieliku agrāk? Jo nebiju pierakstījusi precīzus daudzumus, un šo to gatavoju uz aci. Bet blogam un jums, lasītājiem, tas neder, tāpēc gatavoju vēl vienu porciju groziņu, lai uzrakstītu precīzas proporcijas un gatavošanas gaitu.
Kā jau solīju spinātu-svaigā siera tartīšu receptē, atrādu labāko saldo pildīto groziņu rezultātus bet, pazīstot sevi, zinu, ka neapstāšos un izmēģināšu vēl citus groziņu pildījumus.


Sastāvdaļas 9 groziņiem 10cm diametrā (es izmantoju firmas Kaiser formiņas):
Smilšu mīklas groziņiem:
125g mīksta sviesta
1 ola
1 tējk. vaniļas cukura
Šķipsniņa sāls
60g pūdercukura
250g miltu

Krēmam:
380g tumšās šokolādes
230g saldā krējuma
130g sviesta
65g pūdercukura
1/2 tējk. vaniļas cukura
1 tējk. svaigi rīvētas apelsīna miziņas (vēlams izmantot bio apelsīnus)

Greznošanai:
Svaigas zemenes
Svaigas lielogu mellenes
Var izmantot jebkuras svaigas un skābenas ogas pēc izvēles
Piparmētru zariņi

Pagatavošana:
Gatavo groziņus.
Groziņiem paredzētās sastāvdaļas ar rokām samīca viendabīgā, gludā mīklas bumbā. Mīklu uzreiz sadala 9 formiņās. Mīklas pamatni sadursta ar dakšiņu, un formiņas ieliek ledusskapī uz 30 min (var arī ilgāk). Ja gribās paātrināt procesu, groziņus var ielikt uz 10 min saldētavā.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Groziņus izņem no ledusskapja un liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos ~10-12 min, kamēr tie ir gaiši brūni. Groziņus pilnībā atdzesē.
Gatavo krēmu.
Saldo krējumu kopā ar sviestu katliņā uzsilda līdz vārīšanās temperatūrai, bet tiklīdz tas sāk vārīties, noņem no uguns. Lielākā bļodā liek tumšās šokolādes gabaliņus vai čipšus, kuriem virsū uzlej karstā krējuma un sviesta masu tā, lai tā pārklāj visu šokolādi. Masu uz 1 minūti atstāj, lai šokolāde pakūst. Masu sāk lēnām maisīt, kamēr šokolāde vienmērīgi sajaukusies ar krējumu un sviestu. Masā iemaisa pūdercukuru (ja pūdercukurs kunkuļains, to izsijā caur sietiņu), vaniļas cukuru un svaigi rīvētu apelsīna miziņu. Masu atdzesē istabas temperatūrā, līdz tā atdziest pilnībā. Krēmu var uz brīdi ielikt ledusskapī, taču masai nevajadzētu palikt cietai. Kad krēms pilnībā atdzesēts, to ar mikseri kuļ ~3-5 minūtes, kamēr tas paliek mazliet gaišāks un gaisīgāks. Krēms ir gatavs, kad tas saglabā savu formu. Krēmu pilda konditorejas maisiņā ar robotu uzgali un ar to pilda groziņus. Ja maisiņa un uzgaļa nav, var izmantot karoti vai apaļu nazīti, krēmu izlīdzinot pa visu groziņu.
Groziņus grezno ar svaigām ogām un piparmētru lapiņām, var pasniegt uzreiz vai uzglabāt ledusskapī.

Rezumē:
Šī recepte derēs īstiem tumšās šokolādes mīļiem, jo šokolādīgais krēms ar rūgteno apelsīna miziņu ir diezgan piesātināts un spēcīgs. Krēms vairāk piemērots pieaugušajiem, jo bērniem, iespējams, šķitīs par rūgtenu, bet to var atrisināt vai nu izmantojot piena šokolādi, vai neliekot apelsīna miziņu, vai nu liekot vairāk pūdercukura. Taču man ļoti patīk gan krēma garša, gan konsistence, to var izmantot arī gatavojot minikūciņas jeb cupcakes, tas nav tik trekns kā sviesta krēms, arī pūdercukura tajā daudz mazāk kā sviesta krēmā. Svaigās ogas lieliski atsvaidzina un papildina krēma garšu. Savukārt gardās smilšu groziņu pamatnes ir universālas, tajās var pēc izvēles pildīt jebkuru citu krēmu - vārīto, karameļu, bezē, putukrējumu utt. Man patīk, ka šīs pamatnes, lai arī trauslas un maigas pēc garšas, tomēr ir diezgan stingras, un ēdot neizjūk vairākos gabalos.

1 komentārs: