pirmdiena, 2016. gada 8. augusts

Persiku drumstalu mafini

Paceļ roku, kurš vēlas garšīgus mafinus ar sulīgiem augļu gabaliņiem un kraukšķīgām drumstalām virsū? Turklāt sulīgus un mīkstus arī nākamajā dienā? Mana ģimene bija par!
Tā nu vienā jaukā augusta brīvdienas pēcpusdienā es savai ģimenei pagatavoju ātri un vienkārši pagatavojamus persiku drumstalu mafinus ar kanēli. To smarža spēj iepriecināt jebkura gardēža sirdi un rada īpašu mājīguma sajūtu. Augusts taču ir īstais persiku un nektarīnu sezonas mēnesis!


Recepte noskatīta no mana jau iecienītā recepšu bloga Home cooking adventureNo šī bloga jau esmu izmantojusi Šokolādes eklēru recepti. Labākam ieskatam receptes linkā var noskatīties detalizētu video ar pagatavošanas gaitu.

Sastāvdaļas ~13 mafiniem:
Drumstalām:
100g brūnā cukura
85g miltu
60g kausēta sviesta
1 tējk. (~3g) kanēļa

Mafinu mīklai:
110g mīksta sviesta (istabas t'C)
135g cukura
2 olas
1 tējk. vaniļas cukura
80g skābā krējuma
60ml piena
220g miltu
1 tējk. (6g) sodas
1 tējk. (4g) cepamā pulvera
1/4 tējk. (2g) sāls
1/2 tējk. (1g) kanēļa
3 lieli (450g) persiki (vēlams stingri, skābeni, ne pārāk gatavi), nomizoti un sagriezti kubiņos (var izmantot nektarīnus)

Pagatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Mafinu pannā ieliek papīra mafinu formiņas.
Sagatavo drumstalas:
Vidējā bļodā samaisa cukuru ar miltiem un kanēli, pievieno kausētu sviestu. Visu samaisa ar dakšiņu (man labāk patīk ar rokām) drumstalās.
Gatavo mafinu mīklu:
Vidējā bļodā samaisa miltus ar sāli, kanēli, cepamo pulveri un sodu.  Lielākā bļodā mīkstu sviestu ar mikseri sakuļ kopā ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz masa ir gaiša un krēmīga. Pa vienai pievieno olas, skābo krējumu un pienu, visu kārtīgi sakuļ ar mikseri. Masu turpinot kult, tai pamazām pievieno miltu maisījumu. Izmantojot silikona lāpstiņu, mīklā iemaisa sagriezto persiku gabaliņus.
Mīklu sadala mafinu formiņās (man sanāca 13 mafini), un tiem pa virsu uzber sagatavotās drumstalas.
Mafinus cep 180 grādos ~25-30 minūtes (es cepu 25 min), kamēr zeltaini brūni, gatavus atdzesē un uzreiz pasniedz.

Rezumē:
Mafini patiešām garšīgi un sulīgi (jo sastāvā ir piens un krējums) un irdeni, ar prieku ēda visa ģimene! Man pašai garšas balansam gan prasītos neliels skābumiņš, kuru varētu radīt vai nu daļu persiku aizvietojot ar skābu ābolu gabaliņiem, vai mazliet citrona sulas. Bet katrā ziņā esmu ļoti apmierināta ar šo recepti un iesaku arī jums! Sargiet drumstalas un mīklu no bērniem!:D Kamēr gatavoju mafinus, bērni jau paspēja ar karotītēm paknakstīties gar mīklu, bet jo sevišķi viņiem garšoja neceptās drumstalas!:) Dažus mafinus pa nakti atstāju istabas temperatūrā, ieliekot maisiņā, un nākamajā dienā tie bija tikpat mīksti un sulīgi, kā tikko svaigi cepti. Lielisks brokastu ēdiens! Receptes autore raksta, ka persiku vietā var izmantot citus augļus un ogas, piemēram, mellenes, kazenes, avenes vai ābolus, atkarībā no sezonas. Te tikpat labi iederētos mūsu pašu dzērvenes vai brūklenes, kuras var kombinēt ar āboliem. Manuprāt, āboli ar kanēli ir vislabākā kombinācija, ar noteikumu, ka tiek izmantoti skābie Latvijas āboli, kuriem augustā kā reiz sākas sezona. Šo mafinu kolosālā garša un fantastiskā kanēļa smarža man atgādina par tuvojošos rudeni, kuru es gaidu ar prieku. Rudens ir ļoti skaists gadalaiks, piesātināts ar krītošo un trūdošo lapu, cepeškrāsnī ceptu ābolu un sēņu mērces ar jaunajiem kartupeļiem aromātu. Gadalaiks, kurš pārvērš kā pilsētas, tā laukus ar vienreizējām un neatkārtojamām "50 skaistākajām rudens nokrāsām". Gadalaiks, kad bērni sacenšas, kurš salasīs vairāk un lielākus kastaņus un zīles. Gadalaiks, kurš ienes rimtu mieru sirdī un pārdomas prātā, kad kanēļa smaržas ieskautai gribās mierīgi apsēsties un palasīt kādu labu grāmatu... Lai jums burvīgs šis vasaras pēdējais mēnesis! :)

3 komentāri:

  1. Perisku svars ir jau izlobīti vai vēl nemizoti ar kauliņiem?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveika, Baiba! Svars norādīts jau nomizotiem, atkaulotiem un sagrieztiem persikiem. Es tikko izmēģināju ar svaigiem āboliem - pat vēl garšīgāk! Vēlu veiksmi! :)

      Dzēst