trešdiena, 2015. gada 15. aprīlis

Rimi gardēži

Rimi Latvija ir uzsākusi jaunu iniciatīvu par garšīgāku Latviju, lai mudinātu Latvijas iedzīvotājus uz jauniem garšu piedzīvojumiem un atklājumiem. Un tā - 20.martā vīna bārā "Garage" Berga Bazārā uz īpašām Rimi gardēžu pusdienām pulcējās lielākie gardēži. Rimi gardēži ir īpaša komanda, kuras sastāvā ir šefpavārs Normunds Baranovskis, vīnzinis Mārcis Mitrevics, ēdiena mākslas kritiķe Signe Meirāne, delikatešu maģistre Liene Zemīte, veselīga uztura meistare Inga Pūce un garšvielu pētnieks Mārtiņš Sirmais.



Sākumā tikām iepazīstināti ar gardēžu komandu, kuri, manuprāt, katrs par sevi jau ir unikāli un profesionāli, un tagad apvienoti vienā lieliskā komandā.
Turpinājumā iepazināmies ar Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumiem. Tika aptaujāti 1000 respondentu un rezultāti ir sekojoši.



Nav nekas ļoti iepriecinošs, vai ne?
Puse jeb 51% Latvijas iedzīvotāju ikdienā nelieto sabalansētu uzturu un ēd to, ko kārojas. Turklāt vairāk nekā trešdaļa jeb 36% ēd neveselīgu ēdienu, savukārt gandrīz 70% uzturā regulāri lieto pusfabrikātus, secināts līdz šim vērienīgākajā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījumā, ko veicis Rimi Latvia sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.
“Mēs, Rimi, ticam, ka labs ēdiens ir pamats tam, lai cilvēki būtu laimīgi, veseli un enerģiski. Taču diemžēl, jau 18 gadus rūpējoties par Latvijas iedzīvotāju ikdienas maltītēm, redzam, ka daudzi joprojām nenovērtē uztura daudzveidības nozīmi, izvēlas sen pārbaudītus un tradicionālus pārtikas produktus, ļoti piesardzīgi izmēģina jaunas garšas un bieži vien baidās eksperimentēt virtuvē. Tādēļ, lai ikvienu iedvesmotu gardākām maltītēm un palīdzētu atklāt sevī pavāra potenciālu, kopā ar labāko garšu pazinējiem – Rimi Gardēžu komandu esam izstrādājuši daudzveidīga uztura un gatavošanas programmu,” stāsta Valdis Turlais, Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs.

Latvijas iedzīvotāju ēdienkartē dominē samērā tradicionālas garšas

Latvijas iedzīvotāji lielākoties ikdienas maltītēs iekļauj tradicionālas garšas – lielākā daļa vismaz vairākas reizes nedēļā uzturā lieto maizi un miltu produktus (95%), kartupeļus (87%), piena produktus (86%) un gaļu (85%). Vairums maltītes pagatavošanā izmanto dažādas taukvielas – sviestu, margarīnu un majonēzi (75%), kā arī bieži ēd dārzeņus un garšaugus (69%), olas (68%), rīsus, griķus, putraimus (68%), kā arī augļus (61%). Vairāk nekā puse jeb 54% visai bieži našķojas ar saldumiem. 

Latvijas cilvēki vēl aizvien savā ēdienkartē samērā reti iekļauj zivis un jūras veltes, tās vismaz vairākas reizes nedēļā ēd vien 28% aptaujāto, savukārt riekstus ik nedēļu uzturā lieto 16%, bet pākšaugus – 15% aptaujāto. Kopumā tikai mazāk nekā puse jeb 47% ikdienas ēdienkartē iekļauj daudzveidīgu un sabalansētu ēdienu, liecina Rimi Latvia un SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījuma rezultāti.

Latvijas iedzīvotāji ēd regulāri

Vairāk nekā puse jeb 58% Latvijas iedzīvotāju ietur trīs ēdienreizes dienā un vismaz divas reizes dienā ēd siltas maltītes. Gandrīz pusei jeb 47% sātīgākās un uzturvērtības ziņā bagātākās maltītes ir pusdienas, bet trešdaļai jeb 36% – vakariņas. Ēšanai gan darbadienās, gan brīvdienās vairums aptaujāto velta no 30 minūtēm līdz stundai. 

Tikai katrs otrais Latvijas iedzīvotājs ir pārliecināts, ka ēd veselīgi

Lai arī vairāk nekā trīs ceturtdaļas jeb 77% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka ēst veselīgi ir svarīgi, ikdienā veselīgi ēd nedaudz vairāk kā puse jeb 54% iedzīvotāju, savukārt tikai 48% savas zināšanas par veselīgu uzturu vērtē kā labas. Latvijas iedzīvotāji samērā kūtri savos ikdienas ēšanas paradumos ievieš pārmaiņas – tikai katrs desmitais jeb 11% ievēro diētu vai atslodzes dienas, savukārt regulāri seko līdzi uzņemtajam kaloriju daudzumam vien 3% aptaujāto, atklāj Rimi Latvia un SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījuma rezultāti. 

Lielai daļai Latvijas cilvēku piemīt dažādi “sliktie ēšanas paradumi”, piemēram, katrs otrais atzīst, ka dažkārt ēd pirms gulētiešanas, 87% mēdz uzkost, skatoties TV, savukārt vairāk kā trešdaļa jeb 36% atzīst, ka pārāk daudz uzturā lieto saldumus. Tāpat izplatīta parādība ir arī pārēšanās un papildu sāls pievienošana ēdienam, tā piemīt 30% aptaujāto.

Galvenais ēdiena gatavotājs Latvijas ģimenēs – sievietes 

Vairums Latvijas iedzīvotāju ar ēdiena gatavošanu ir uz “TU” – 66% gatavošanai ikdienā velta daudz laika, turklāt vairāk nekā puse jeb 62% respondentu norādījuši, ka viņiem patīk gatavot. Prieku no ēdiena gatavošanas gūst 75% sieviešu un gandrīz katrs otrais jeb 47% vīriešu. Dažādiem eksperimentiem virtuvē bieži nododas 16%, taču ik pa laikam tam ļaujas katrs otrais Latvijas iedzīvotājs. Kopumā vairāk nekā puse jeb 51% aptaujāto savas gatavošanas prasmes novērtējuši kā labas, savukārt vien 15% tās atzinuši par vājām. Galvenā gatavotāja tituls joprojām daudzās Latvijas ģimenēs pieder daiļā dzimuma pārstāvēm – 63% ģimeņu ēdienu visbiežāk gatavo sievietes, kamēr vīrieši rūpes par ikdienas maltīti uzņemas vien 23% ģimeņu, secināts Rimi Latvia un SKDS veiktajā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījumā.

Rimi Gardēži iedrošinās jauniem atklājumiem virtuvē

“Gards ēdiens un kopīgs tā gatavošanas process satuvina ģimenes, padara dzīvi daudz interesantāku un sniedz vairāk iespēju dzīves baudīšanai katru dienu. Tāpēc mēs – Rimi Gardēži – “celsim augšā” vecās receptes, meklēsim jaunas, atklāsim labi aizmirsto un arī Latvijas virtuvē nekad nebijušo ēdienu garšas, tādējādi iedvesmojot cilvēkus jauniem garšu atklājumiem virtuvē un raisot pārliecību – ka ikviens var būt pavārs!” stāsta Normunds Baranovskis, Rimi Gardēži šefpavārs. 

Rimi Gardēžu aktivitātēm ikviens aicināts sekot līdzi www.gardezi.lv, kur varēs iegūt noderīgas zināšanas par garšīgu, daudzveidīgu un veselīgu uzturu, iedvesmoties no Rimi Gardēžu receptēm un video īsfilmām, iepazīt interesantākās garšvielas, apgūt vīna un ēdiena saderības trikus, kā arī atklāt citus labas garšas noslēpumus. Rimi Gardēžu ikdienas gaitām iespējams sekot arī Rimi un Rimi Gardēžu sociālajos tīklos. 

Rimi Latvia sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS 2015. gada janvārī veicis līdz šim vērienīgāko Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījumu, kurā aptaujāti vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāji vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem.

Mans uzskats ir tāds - pēc iespējas visu gatavot mājās no svaigiem produktiem! Ja vēlos, lai bērni ēd vairāk dārzeņus un augļus, ogas, neko neuzspiežot, vienkārši sagriežu tos un salieku uz šķīvīša, tā tie pazūd vakara gaitā. Pateicoties mammai, viņai ir bioloģiskā saimniecība, no kuras mūsu ģimene izmanto kartupeļus, dārzeņus, ogas, ābolus, zaļumus, marinējumus, ziemas salātus.
Pie reizes paslavēšu Rimi par svaigo pašapkalpošanās salātu stendu ieviešanu Rimi veikalos. Kolosāli ir tas, ka katrs pats var pagatavot savus salātus un mērci no kādām vien sastāvdaļām vēlas!

Pēc ievaddaļas sekoja Rimi gardēžu gatavotās pusdienas. Tās bija lieliskas, it sevišķi Latvijas dzelteno tomātu gaspačo ar ananāsu Normunda Baranovska un Mārtiņa Sirmā izpildījumā, recepte līdzīga šai, tikai sarkano tomātu vietā bija izmantoti dzeltenie. Ārkārtīgi garšīga, atsvaidzinoša zupa, ko iesaku pagatavot kā auksto zupu, kad dienas paliks siltākas:) Nogaršojām arī Signes Meirānes gardos bulgura salātus. Bulgurs ir viens no maniem mīļākajiem graudaugiem, blogā ir arī bulgura salātu recepte. Tālāk sekoja atsvaidzinošais un veselīgais Ingas Pūces gatavotais smūtijs ar meloni un piparmētru, un kā burvīgs noslēgums - Lapsas Māja saimnieces Lienes Zemītes gatavotā debešķīgā Pavlova. Arī manā blogā ir reno Pavlovu recepte, debešķīga! Un nevar nepieminēt gardo Mārča Mitrevica izmeklēto vīnu izlasi, kā arī svaigo bērzu sulu un bērzu sulas šampanieti! Paldies manai brīnišķīgajai un iedvesmojošajai galda kompānijai, jo sevišķi Ilzes Jurkānes kundzei un Vitas Jermolovičas kundzei, bija patiess prieks ar jums iepazīties! Mājās jau ar visu ģimeni nogaršojām lielo cepumu "G" burta veidā (par godu gardēžiem), bija dikti labs!:)

Normunda Baranovska un Mārtiņa Sirmā gatavotā Latvijas dzelteno tomātu gaspačo ar ananāsu
Signes Meirānes gatavotie bulgura salāti ar gurķi, zivi un paipalu olu
Ingas Pūces smūtijs ar meloni un piparmētru
Lienes Zemītes Pavlova ar putukrējumu un svaigām ogām

2 komentāri:

  1. Forši! Kā iespējams piedalīties?
    Vai tevi interesētu strādāt ar produktiem un uzzināt, kas ir sanitārais minimums, kursi?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiki, Alise! Vairāk informācijas var atrast šeit->> http://www.gardezi.lv. Man ir derīgs sanitārā minimuma sertifikāts. Par piedāvājumu lūdzu atraksti man uz epastu! Paldies!

      Dzēst