Sākumā tikām iepazīstināti ar gardēžu komandu, kuri, manuprāt, katrs par sevi jau ir unikāli un profesionāli, un tagad apvienoti vienā lieliskā komandā.
Turpinājumā iepazināmies ar Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumiem. Tika aptaujāti 1000 respondentu un rezultāti ir sekojoši.
Nav nekas ļoti iepriecinošs, vai ne?
Puse jeb 51% Latvijas iedzīvotāju ikdienā nelieto sabalansētu uzturu un ēd to, ko kārojas. Turklāt vairāk nekā trešdaļa jeb 36% ēd neveselīgu ēdienu, savukārt gandrīz 70% uzturā regulāri lieto pusfabrikātus, secināts līdz šim vērienīgākajā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījumā, ko veicis Rimi Latvia sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.
“Mēs,
 Rimi, ticam, ka labs ēdiens ir pamats tam, lai cilvēki būtu laimīgi, 
veseli un enerģiski. Taču diemžēl, jau 18 gadus rūpējoties par Latvijas 
iedzīvotāju ikdienas maltītēm, redzam, ka daudzi joprojām nenovērtē 
uztura daudzveidības nozīmi, izvēlas sen pārbaudītus un tradicionālus 
pārtikas produktus, ļoti piesardzīgi izmēģina jaunas garšas un bieži 
vien baidās eksperimentēt virtuvē. Tādēļ, lai ikvienu iedvesmotu 
gardākām maltītēm un palīdzētu atklāt sevī pavāra potenciālu, kopā ar 
labāko garšu pazinējiem – Rimi Gardēžu komandu esam izstrādājuši 
daudzveidīga uztura un gatavošanas programmu,” stāsta Valdis Turlais, 
Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs.
Latvijas iedzīvotāju ēdienkartē dominē samērā tradicionālas garšas
Latvijas iedzīvotāju ēdienkartē dominē samērā tradicionālas garšas
Latvijas iedzīvotāji lielākoties ikdienas maltītēs iekļauj 
tradicionālas garšas – lielākā daļa vismaz vairākas reizes nedēļā uzturā
 lieto maizi un miltu produktus (95%), kartupeļus (87%), piena produktus
 (86%) un gaļu (85%). Vairums maltītes pagatavošanā izmanto dažādas 
taukvielas – sviestu, margarīnu un majonēzi (75%), kā arī bieži ēd 
dārzeņus un garšaugus (69%), olas (68%), rīsus, griķus, putraimus (68%),
 kā arī augļus (61%). Vairāk nekā puse jeb 54% visai bieži našķojas ar 
saldumiem. 
Latvijas cilvēki vēl aizvien savā ēdienkartē samērā reti iekļauj
 zivis un jūras veltes, tās vismaz vairākas reizes nedēļā ēd vien 28% 
aptaujāto, savukārt riekstus ik nedēļu uzturā lieto 16%, bet pākšaugus –
 15% aptaujāto. Kopumā tikai mazāk nekā puse jeb 47% ikdienas ēdienkartē
 iekļauj daudzveidīgu un sabalansētu ēdienu, liecina Rimi Latvia un SKDS
 veiktā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījuma 
rezultāti.
Latvijas iedzīvotāji ēd regulāri
Vairāk 
nekā puse jeb 58% Latvijas iedzīvotāju ietur trīs ēdienreizes dienā un 
vismaz divas reizes dienā ēd siltas maltītes. Gandrīz pusei jeb 47% 
sātīgākās un uzturvērtības ziņā bagātākās maltītes ir pusdienas, bet 
trešdaļai jeb 36% – vakariņas. Ēšanai gan darbadienās, gan brīvdienās 
vairums aptaujāto velta no 30 minūtēm līdz stundai. 
Tikai katrs otrais Latvijas iedzīvotājs ir pārliecināts, ka ēd veselīgi
Lai
 arī vairāk nekā trīs ceturtdaļas jeb 77% Latvijas iedzīvotāju atzīst, 
ka ēst veselīgi ir svarīgi, ikdienā veselīgi ēd nedaudz vairāk kā puse 
jeb 54% iedzīvotāju, savukārt tikai 48% savas zināšanas par veselīgu 
uzturu vērtē kā labas. Latvijas iedzīvotāji samērā kūtri savos ikdienas 
ēšanas paradumos ievieš pārmaiņas – tikai katrs desmitais jeb 11% ievēro
 diētu vai atslodzes dienas, savukārt regulāri seko līdzi uzņemtajam 
kaloriju daudzumam vien 3% aptaujāto, atklāj Rimi Latvia un SKDS veiktā 
Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījuma rezultāti. 
Lielai
 daļai Latvijas cilvēku piemīt dažādi “sliktie ēšanas paradumi”, 
piemēram, katrs otrais atzīst, ka dažkārt ēd pirms gulētiešanas, 87% 
mēdz uzkost, skatoties TV, savukārt vairāk kā trešdaļa jeb 36% atzīst, 
ka pārāk daudz uzturā lieto saldumus. Tāpat izplatīta parādība ir arī 
pārēšanās un papildu sāls pievienošana ēdienam, tā piemīt 30% 
aptaujāto.
Galvenais ēdiena gatavotājs Latvijas ģimenēs – sievietes 
Vairums
 Latvijas iedzīvotāju ar ēdiena gatavošanu ir uz “TU” – 66% gatavošanai 
ikdienā velta daudz laika, turklāt vairāk nekā puse jeb 62% respondentu 
norādījuši, ka viņiem patīk gatavot. Prieku no ēdiena gatavošanas gūst 
75% sieviešu un gandrīz katrs otrais jeb 47% vīriešu. Dažādiem 
eksperimentiem virtuvē bieži nododas 16%, taču ik pa laikam tam ļaujas 
katrs otrais Latvijas iedzīvotājs. Kopumā vairāk nekā puse jeb 51% 
aptaujāto savas gatavošanas prasmes novērtējuši kā labas, savukārt vien 
15% tās atzinuši par vājām. Galvenā gatavotāja tituls joprojām daudzās 
Latvijas ģimenēs pieder daiļā dzimuma pārstāvēm – 63% ģimeņu ēdienu 
visbiežāk gatavo sievietes, kamēr vīrieši rūpes par ikdienas maltīti 
uzņemas vien 23% ģimeņu, secināts Rimi Latvia un SKDS veiktajā Latvijas 
iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījumā.
Rimi Gardēži iedrošinās jauniem atklājumiem virtuvē
“Gards
 ēdiens un kopīgs tā gatavošanas process satuvina ģimenes, padara dzīvi 
daudz interesantāku un sniedz vairāk iespēju dzīves baudīšanai katru 
dienu. Tāpēc mēs – Rimi Gardēži – “celsim augšā” vecās receptes, 
meklēsim jaunas, atklāsim labi aizmirsto un arī Latvijas virtuvē nekad 
nebijušo ēdienu garšas, tādējādi iedvesmojot cilvēkus jauniem garšu 
atklājumiem virtuvē un raisot pārliecību – ka ikviens var būt pavārs!” 
stāsta Normunds Baranovskis, Rimi Gardēži šefpavārs. 
Rimi Gardēžu aktivitātēm ikviens aicināts sekot līdzi www.gardezi.lv,
 kur varēs iegūt noderīgas zināšanas par garšīgu, daudzveidīgu un 
veselīgu uzturu, iedvesmoties no Rimi Gardēžu receptēm un video 
īsfilmām, iepazīt interesantākās garšvielas, apgūt vīna un ēdiena 
saderības trikus, kā arī atklāt citus labas garšas noslēpumus. Rimi 
Gardēžu ikdienas gaitām iespējams sekot arī Rimi un Rimi Gardēžu 
sociālajos tīklos. 
Rimi Latvia 
sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS 2015. 
gada janvārī veicis līdz šim vērienīgāko Latvijas iedzīvotāju ēšanas un 
gatavošanas paradumu pētījumu, kurā aptaujāti vairāk nekā 1000 Latvijas 
iedzīvotāji vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem.
Mans uzskats ir tāds - pēc iespējas visu gatavot mājās no svaigiem produktiem! Ja vēlos, lai bērni ēd vairāk dārzeņus un augļus, ogas, neko neuzspiežot, vienkārši sagriežu tos un salieku uz šķīvīša, tā tie pazūd vakara gaitā. Pateicoties mammai, viņai ir bioloģiskā saimniecība, no kuras mūsu ģimene izmanto kartupeļus, dārzeņus, ogas, ābolus, zaļumus, marinējumus, ziemas salātus.
Pie reizes paslavēšu Rimi par svaigo pašapkalpošanās salātu stendu ieviešanu Rimi veikalos. Kolosāli ir tas, ka katrs pats var pagatavot savus salātus un mērci no kādām vien sastāvdaļām vēlas!
Pēc ievaddaļas sekoja Rimi gardēžu gatavotās pusdienas. Tās bija lieliskas, it sevišķi Latvijas dzelteno tomātu gaspačo ar ananāsu Normunda Baranovska un Mārtiņa Sirmā izpildījumā, recepte līdzīga šai, tikai sarkano tomātu vietā bija izmantoti dzeltenie. Ārkārtīgi garšīga, atsvaidzinoša zupa, ko iesaku pagatavot kā auksto zupu, kad dienas paliks siltākas:) Nogaršojām arī Signes Meirānes gardos bulgura salātus. Bulgurs ir viens no maniem mīļākajiem graudaugiem, blogā ir arī bulgura salātu recepte. Tālāk sekoja atsvaidzinošais un veselīgais Ingas Pūces gatavotais smūtijs ar meloni un piparmētru, un kā burvīgs noslēgums - Lapsas Māja saimnieces Lienes Zemītes gatavotā debešķīgā Pavlova. Arī manā blogā ir reno Pavlovu recepte, debešķīga! Un nevar nepieminēt gardo Mārča Mitrevica izmeklēto vīnu izlasi, kā arī svaigo bērzu sulu un bērzu sulas šampanieti! Paldies manai brīnišķīgajai un iedvesmojošajai galda kompānijai, jo sevišķi Ilzes Jurkānes kundzei un Vitas Jermolovičas kundzei, bija patiess prieks ar jums iepazīties! Mājās jau ar visu ģimeni nogaršojām lielo cepumu "G" burta veidā (par godu gardēžiem), bija dikti labs!:)
![]()  | 
| Normunda Baranovska un Mārtiņa Sirmā gatavotā Latvijas dzelteno tomātu gaspačo ar ananāsu | 
![]()  | 
| Signes Meirānes gatavotie bulgura salāti ar gurķi, zivi un paipalu olu | 








Forši! Kā iespējams piedalīties?
AtbildētDzēstVai tevi interesētu strādāt ar produktiem un uzzināt, kas ir sanitārais minimums, kursi?
Sveiki, Alise! Vairāk informācijas var atrast šeit->> http://www.gardezi.lv. Man ir derīgs sanitārā minimuma sertifikāts. Par piedāvājumu lūdzu atraksti man uz epastu! Paldies!
Dzēst