svētdiena, 2015. gada 26. aprīlis

Zilā siera minikūciņas ar aromatizētām vīnogām

Šī smalkā uzkoda, kura garšos visiem saldo un sāļo siera kūku faniem, ir no manis jau pieminētās Kēksu un kūciņu meistarklases. Šī ir pirmā recepte no meistarklases, bet noteikti ne pēdējā! Sākšu ar to, ka es galīgi neesmu zilā siera fane, lai gan par pārējiem sieriem esmu sajūsmā. Ja arī jūs neesat zilā siera cienītāji, tomēr recepti vēlaties izmēģināt, zilo sieru pavisam droši var aizvietot ar parasto svaigo krēmsieru. Šeit rakstu jau ar saviem labojumiem, jo diemžēl nedabūju apelsīnu liķieri, ar kuru meistarklasē kūciņas garšoja vienkārši lieliski.


Maijas un Jāņa Kairu recepte no meistarklases "Kēksi un kūciņas".

Sastāvdaļas:
Mīklai:
100g Krievijas vai Holandes siera
100g sviesta
100g miltu
Šķipsniņa sāls

Pildījumam:
300g svaigā krēmsiera
160g zilā siera (man bija 100g)
130g skābā krējuma
2 lielas vai 3 mazas olas
70g saldā krējuma
50g miltu
Šķipsniņa sāls
Šķipsniņa cukura

Aromatizētām vīnogām:
200g dažādu vīnogu (jebkādu, ērtāk bez kauliņiem); vīnogu vietā var izmantot sagrieztus bumbierus
100g zeltainā sīrupa
Pāris ēd.k. ūdens
1/4 tējk. vaniļas cukura

Piezīme:
Oriģinālreceptē aromatizēto vīnogu pagatavošanai izmantots brūnais cukurs, apelsīnu liķieris un vaniļas pāksts, ogas tika mērcētas maisījumā 24h.

Pagatavošana:
Vispirms gatavo vīnogas.
Ogas nomazgā un pārgriež uz pusēm vai 4 daļās, izņem kauliņus, ja tādi ir. Katliņā uzkarsē zeltaino sīrupu, ūdeni un vaniļas cukuru. Maisījumu noņem no uguns, tam pievieno sagrieztās vīnogas, un visu atdzesē.
Gatavo mīklu.
Mīkstu sviestu samīca kopā ar rīvētu sieru, miltiem un sāli. Izveidoto mīklu izrullē un uz tās izspiež aplīšus (te var izmantot šampanieša glāzi). Aplīšu lielumam jāsakrīt ar mafinu formiņu apakšu. Mafinu pannā liek papīra formiņas, tajās liek aplīšus, un cep 180 grādos ~8-10 minūtes.
Gatavo pildījumu.
Bļodā kārtīgi saputo svaigo sieru ar zilo sieru (abiem sieriem jābūt istabas t'c). Nepārtraucot putot, masai pievieno skābo krējumu, saldo krējumu, sāli un cukuru. Jāputo tik ilgi, līdz masa paliek krēmīga. Masai pievieno olas, un, turpinot putot, pievieno miltus. Masu pilda virsū izceptajām pamatnītēm (pilda apmēram 2/3 mīklas formiņās; neliek līdz augšējām maliņām, jo kūciņas uzpūtīsies) un cep 155 grādos ~30 minūtes. Kūciņas atdzesē un grezno ar aromatizētām vīnogām.

Rezumē:
Šīs kūciņas no mana vīra puses cepšanas dienā tika noēstas "pa tīro", nepalika pat nākamajai dienai. Vienīgi no vīnogām viņš atteicās, teica, ka ļoti labi garšojot bez tām. Manuprāt, šī ir lieliska, izsmalcināta uzkoda ballītēm klasisko sāļo pildīto groziņu vietā, ar interesantām garšu notīm, gardēži to novērtēs. Noteikti iesaku izmantot apelsīnu liķieri, ja varat tādu dabūt, jo tieši tas dod īpašo garšas niansi. Pēc šīs pašas receptes var gatavot vienu lielu sāļo siera kūku, tad to cep ~40 minūtes. Taču, manuprāt, šīs minikūciņas izskatās efektīvāk un fifīgāk, nekā viena lielā kūka. Bērni gan pagaidām šos gardumus nenovērtēja, toties par apakšējiem siera cepumiem un par vīnogām viņi bija sajūsmā.


2 komentāri:

  1. Cik keksiņi iznāk no šī daudzuma?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas atkarīgs no siera masas daudzuma vienā kūciņā. Īsti neskaitīju, bet varētu būt ~20 kēksiņi.

      Dzēst