pirmdiena, 2016. gada 25. janvāris

Biešu-turku zirņu-svaigā siera salāti

Lai jūs nedomātu, ka es blogu pārpludinu tikai ar pīrādziņiem un smalkmaizītēm, te būs kaut kas veselīgāks.:)
Veselīgās, garšīgās, viegli marinētās bietes kombinācijā ar svaigo sieru un zaļajiem salātiem ir viens no maniem mīļākajiem garšu salikumiem. Ja vēl tiem pievieno sēkliņas un garšīgu mērci ar Parmezāna sieru - bauda garšas kārpiņām garantēta! Domājot par šo salātu ziemas versiju, iedomājos, ka sēkliņu vietā sātīgumam var pievienot veģetāriešu ļoti iecienītos turku jeb aunazirņus, kuri ir mani mīļākie pākšaugi jau kopš pirmās to pagaršošanas reizes.


Droši vien daudziem no jums jau tas ir zināms, tomēr pastāstīšu, kas tad tie turku zirņi ir. Tiem ir ļoti patīkama riekstu garša un uzturvielu ziņā tie ir visaugstvērtīgākie pākšaugi, jo bagāti ar nepiesātinātajām taukskābēm, satur vitamīnus A, B1, B2, B6, C, folijskābes, mikroelementus un minerālus, lielisks proteīna avots. Turku zirņus izmanto humusa gatavošanai (kurš man arī ļoti garšo), kā arī dažādos citos veģetāros (un ne tikai) ēdienos - zupās, sautējumos, sacepumos, pankūkās, karijos, plācenīšos, kotletītēs, mērcēs, cepumos, tos var malt, blenderēt, un tos var pasniegt grauzdētus ar garšvielām gluži kā riekstus! Un tas vēl nav viss - turku zirņu milti nesatur glutēnu, tāpēc tos droši var lietot cilvēki ar glutēna nepanesību. Veikalos turku zirņi ir nopērkami gan kaltēti, gan konservēti bundžās, izvēlieties, kurš veids jums patīk labāk. Esmu iecienījusi firmas Sabarot kaltētus turku zirņus kartona kastītē 500g iepakojumā par nepilniem 2 euro, ar kuru pietiek ilgākam laiciņam. Jāņem vērā, ka kaltētie turku zirņi ir jāiemērc uz apmēram 12h (es parasti iemērcu iepriekšējā vakarā pirms gatavošanas), un jāvāra ~60-90 minūtes (zirņu daudzums vāroties palielināsies vismaz 2x), savukārt konservētos var lietot uzreiz. Salātu mērci es parasti gatavoju vairāk, uzglabāju ledusskapī mazā trauciņā ar vāku, un to izlietoju nedēļas laikā.

Sastāvdaļas salātiem:
~3 porcijām
40g gatavais salātu mix vai svaigas spinātu lapas (der jebkuri svaigie zaļie salāti, rukola, iceberg, romiešu salātlapas vai to maisījums pēc izvēles)
140g (3 mazas vai 2 lielas) vārītu vai tvaicētu biešu
45g vārītu vai konservētu turku zirņu
75g svaigā siera (kuru var sagriezt kubiņos vai saplucināt; ideāli derēs kazas siers)
Svaigas pētersīļu lapiņas greznošanai

Salātu mērcei:
60g eļļas
20g smalki rīvēta Parmezāna siera
1/2 citrona sula
Sāls
1/4 tējk. Santa Maria 5 piparu maisījums (var izmantot maltus melnos piparus)
1 tējk. Santa Maria Provansas garšaugu maisījuma (var izmantot jebkurus citus iecienītos kaltētos garšaugus)
2 ķiploka daiviņas

Pagatavošana:
Vispirms bietes sagriež plānās šķēlītēs, kuras viegli iemarinē ar nedaudz citrona sulas no 1/2 citrona, sāli un mazliet piparu maisījumu. Atstāj uz 5-10 min marinēties. Gatavo salātu mērci - eļļai pievieno Parmezāna sieru, atlikušo citrona sulu, sāli, piparu maisījumu, provansas garšaugu maisījumu, rīvētas vai caur ķiplokspiedi izspiestas ķiploka daiviņas.
Uz liela šķīvja kārto salātu miksli, tam pa virsu kārto iemarinētās biešu ripiņas, tām pa virsu saplucina svaigo sieru un uzber turku zirņus. Pa virsu vienmērīgi uzlej ~45-50g pagatavotās salātu mērces (atlikumu var uzglabāt ~1 nedēļu). Salātus grezno ar svaigām pētersīļu lapiņām.
Pasniedz ar rupjmaizi/čabatu/bageti/sāļajiem krekeriem pēc izvēles.

Rezumē:
Nu tad tā - šie ir mani mīļākie salāti, kuri manā virtuvē ar dažādām variācijām gatavoti neskaitāmas reizes. Ziemas sezonā ar turku zirņiem, kuri dod sāta sajūtu, un kurus vasarā var aizvietot ar sēkliņām (saulespuķu, ķirbju, sezama utt.) vai to maisījumu. Bet ja vēlaties, varat pievienot gan zirņus, gan sēkliņas! Liesākam variantam var iztikt bez Parmezāna siera (vai to tikai uzbērt pa virsu salātiem), tā vietā var pievienot nedaudz franču sinepju. Vegāni svaigā un Parmezāna vietā var izmantot tofu sieru. Lai kas arī būtu uz svinību galda, ciemiņi vienmēr šos salātus apēd līdz pēdējai lapiņai un prasa vēl.:) Domāju, ka blogā arī nākotnē ielikšu kādu recepti ar turku zirņiem. Vai jūs to vēlētos? Ierakstiet komentārā!


5 komentāri:

  1. Šos noteikti izmēģināšu! Turku zirņi pēdējā laikā man ir ļoti iecienīti :)

    Miss?

    AtbildētDzēst
  2. Ļoti gardas sanāca vakariņas. Paldies par recepti!

    AtbildētDzēst