ceturtdiena, 2016. gada 28. aprīlis

Banoffee pie jeb Banānu pīrāgs

Īss ieskats vēsturē. Banoffee pie (kuru mēdz saukt arī par Banoffi pie) tālajā 1971. gadā Anglijā savā restorānā "The Hungry Monk" radījuši tā īpašnieks Nigels Makenzijs (Nigel Mackenzie) un šefpavārs Īens Doudings (Ian Dowding). Eksperimentālā kārtā sākumā kūkas sastāvā bijuši āboli un mandarīni, taču banāni kopā ar karameli tika atzīti par piemērotākajiem šai kūkai. Gardumam dots nosaukums "Banoffee pie", kura pirmais vārds tika radīts, savienojot vārdus "banana" un "toffee", jo kūkas sastāvā ir banāni un karamele.
Šo kūku sāku gatavot pirms vairākiem gadiem, un, kā vēlāk izrādījās, tā ir jauniešu kora "Maska" diriģenta Jāņa Ozola mīļākā kūka.
Cik esmu pētījusi, kūkas sastāvā var būt vai nu sasmalcināti cepumi vai smilšu mīkla, vārīts iebiezinātais (kondensētais) piens vai karameļu krēms, banānu šķēlītes un putukrējums, pa virsu rīvēta šokolāde. Dažās versijās putukrējumam tiek pievienota šķīstošā kafija. Piedāvāju savu iecienīto banānu pīrāga variantu. Bildēs redzama mana talantīgā mammuča darinātā oranžā galda sedziņa.



Sastāvdaļas:
Smilšu mīklas groziņam 28cm diametrā:
125g sviesta
80g cukura (cukura vietā var izmantot pūdercukuru 60g)
1 tējk. vaniļas cukura
Šķipsniņa sāls
1 ola
250g miltu

Pildījumam:
1 bundža nevārīta iebiezinātā (kondensētā) piena 397g (der iebiezinātais (kondensētais) piens, kura sastāvā ir tikai piens (55%) un cukurs (45%); uzmanīgi skatieties etiķeti!)
4-5 lieli banāni
350g saldā krējuma
3,5 ēd.k. cukura
1/2 tējk. vaniļas cukura
~40g rīvētas tumšās šokolādes

Pagatavošana:
Kondensētā piena bundžai noņem papīra iepakojumu un liek vārīties katlā ar ūdeni, kurš nosedz visu bundžu. Sākot no vārīšanās sākuma, pienu vāra vismaz 2h, var vārīt līdz 3h, tad piens būs tumšāks un biezāks.

Uzmanību!
Ik pēc laiciņa katliņā jāpapildina vārošais ūdens, jo tas ātri iztvaiko! Piena bundžai visu laiku jābūt nosegtai ar ūdeni, pretējā gadījumā tā var sprāgt! Bundžu nedrīkst ilgu laiku atstāt bez uzraudzības. Vislabāk katliņu papildināt ar tikko uzvārītu, karstu ūdeni, tad bundža vārīsies nepārtraukti.

Smilšu mīklas groziņam paredzētās sastāvdaļas samīca gludā mīklas bumbā. Mīklu izveltnē uz pārtikas plēves. 28 cm veidni ar robotām maliņām viegli ietauko un tajā ar ātru kustību, apgāžot pārtikas plēvi, ieliek izveltnēto mīklu. Mīklas vidiņu un maliņas izlīdzina. Mīklu sadursta ar dakšiņu un ieliek ledusskapī uz 1h vai saldētavā uz 30 min.
Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Groziņu liek cepties 180 grādos uz ~12-13 min, kamēr tas ir zeltaini brūns. Ņem ārā no krāsns un atdzesē. Groziņu izņem no formas un noliek uz liela šķīvja vai palikņa.
Kondensētā piena bundžai katlā pēc vismaz 2h vārīšanas nolej karsto ūdeni un uzlej auksto, atdzesē apmēram 20-30 minūtes. Vislabāk groziņu pildīt ar vēl mazliet siltu karameli, jo tad to ir vieglāk izlīdzināt.
Iegūto karameli izņem no bundžas un vienmērīgi izkārto groziņa pamatnē.
Banānus nomizo un sagriež slīpās šķēlītēs, izkārto pa virsu karamelei. Te var aicināt talkā bērnus, kuriem patiks kārtot banānu šķēlītes.
Saldo krējumu sakuļ kopā ar cukuru un vaniļas cukuru līdz putukrējuma konsistencei. Putukrējumu liek pa virsu banāniem, var izmantot dekoratīvo uzgali, karoti, vai platu lāpstiņu. Virsmu nokaisa ar sarīvētu tumšo šokolādi.
Kūku var pasniegt uzreiz, taču tikpat labi tā garšos nākamajā dienā pēc stāvēšanas ledusskapī. Labu apetīti!

Rezumē:
Kūka nav nemaz tik šķebinoši salda, kā varētu sākumā šķist. Banānu un putukrējuma garša labi balansē kopā ar saldo karameli un groziņu. Ja nu jums tomēr šķitīs par saldu, var samazināt cukura daudzumu putukrējumā vai groziņā. Var izmantot jau gatavu, veikalos nopērkamo vārīto kondensēto pienu, taču es to vienmēr vāru pati, jo tad es zinu, ka piens būs tieši tādā konsistencē, kā man vajadzīgs (pirktais gatavais bieži vien ir par cietu, un to ir grūti uzziest). Esmu izmēģinājusi vēl vienu variantu - attaisa nevārītā kondensētā piena bundžu un tās saturu apcep pannā kopā ar sviestu, kamēr tas sacepas karamelē, taču mani šis variants neuzrunāja, garša nepatika. Receptē izmantotos daudzumus var izmantot arī gatavojot mini pīrāgus, kas, manuprāt, izskatītos diezgan fifīgi. :)

2 komentāri:

  1. Kāpēc man nesanāca pamatnes mīkla - bija drupena?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Iespējams, ka to varētu labot, pieliekot mazliet auksta ūdens, kas ļautu mīklu savelt bumbā. Es mīklai parasti izmantoju mīkstu sviestu. Vēlu veiksmi!

      Dzēst