trešdiena, 2012. gada 11. janvāris

Ātrā ciabatta jeb čabatiņa

Viens no maniem sapņiem saistībā ar virtuves lietām bija iemācīties cept mājās garšīgu maizīti bez maizes mašīnas, jo tādas man vienkārši nav. Tā kā čabata ir mana mīļākā maize, ļoti gribēju to iemācīties cept mājās. Pirms pāris gadiem uzcepu no nopērkamā gatavā maisījuma, bija ļoti garšīgi, tomēr gribēju mīklu iemācīties gatavot pati no A-Z. Atradu vienu ilgo cepšanas variantu un ātro. Sāku ar ātro, sanāca vienkārši ekselenti!:)


Sastāvdaļas:
500g miltu
370ml remdena ūdens
1 paciņa sausā rauga (man labāk patīk slapjais, izmantoju to - 25g)
6g jūras sāls (var izmantot parasto)

Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas bļodā sajauc kopā un ~10 sekundes samīca viendabīgā masā, pēc tam bļodai pāri pārliek tīru dvieli un raudzē ~2h. Tad uzrūgušo mīklu jau liekot uz cepampapīra (kuru pirms tam apber ar miltiem) pannā sadala 2 vienādās daļās, izveido 2 klaipiņus, kurus apber ar miltiem. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 225 grādos 20 minūtes, zem pannas paliekot bļodu ar ūdeni. Gatavās čabatiņas izņem no krāsns, atdzesē turpat pannā, pārklājot virsū divus salocītus tīrus dvieļus.

Rezumē:
Fantastiski garšīga maizīte, kura sastāv tikai no 4 sastāvdaļām un nemaz nav jāmīca! Šo maizi cepu jau divas reizes un iesaku uzcept arī jums, ja vēlaties ēst garšīgu, smaržojošu maizīti ar kraukšķīgu garoziņu un mīkstu, čabatai raksturīgo poraino vidiņu. Ļoti garšīgi! Vienu kukulīti noēdām jau siltu. Šo maizīti sevišķi iemīļojuši bērni. Nezinu gan, vai saņemšos ilgajam variantam, šis ir ideāls!

37 komentāri:

  1. Tikko uztaisīju, bet šķiet, ka nesanāks, jo mīkla pēc uzrūgšanas sanāca tāda mīksta dikti. Tagad cepu, redzēs, kas sanāks!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Mīklai arī jābūt mīkstai (lipīgai) un milti jāliek gan uz cepampannas, gan uz kukulīšiem. Gan jau būs ok! Kā sanāca?:)

      Dzēst
  2. Izcepās un sanāca labi! Huu! :D Nebija tik liels un apaļš kukulītis, bet bija ok, slaidākas šķēlītes, bet garda gan!

    AtbildētDzēst
  3. Apbrīnojami vienkārša un laba recepte - izdodas garda čabatiņa. Brīnos, ka nav taukvielas, bet viss izdodas. Esmu cepusi divas reizes - super! Šodienas cepienā ņēmu apm. 350g parastos miltus un 150g pilngraudu - sanāca pat vēl labāka, jo tāda drusku tumša, stingrāka - atgādina tumšo čabatu. Bez tam, mīklai abas reizes pievienoju biku sausu rozmarīnu - aromam. Lieliski!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Aija - paldies par ideju! Nākotnē noteikti pamēģināšu ar pilngraudu miltiem un sausajām garšvielām, patīk man šādi eksperimenti!:)

      Dzēst
  4. Izcepu un sanāca ļoti labi, bet pamainīju receptē miltus - liku 150g rudzu miltus. Sanāca gan man 1 klaipiņš un, kā jau iepriekš komentāros rakstīja, ne tik formīgs - šķēlītes garas un slaidas :) Bet garša laba, jo čabata man ir garšojusi vienmēr un īpaši tumšā :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Dina - paldies par atsauksmi!:) Man arī tumšā čabatiņa ir pati mīļākā no maizēm, tās ideālo recepti vēl meklēju.

      Dzēst
  5. Uzcepu es ar. NU jāsaka vienkārša un garšīga. tik joprojām nesaprotu , kāpēc veikalā tā maksā dārgāk kā pārējās?!

    AtbildētDzēst
  6. kaa iejaukt ieksaa slapjo raugu un cik daudz jaukt? 25 gramus? :) pald.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Var sadrupināt slapjo raugu (25g) ūdenī, pievienot sāli, pēc tam miltus. Lai veicas!:)

      Dzēst
    2. Ļoti laba maize sanaca

      Dzēst
  7. Vai ir mēģināts piejaukt olīves, kaltētos tomātus?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Mēģināts nav, bet noteikti ir ieteicams un vēlams! :)

      Dzēst
  8. Paldies par recepti. Ilgo variantu esmu cepusi 3 reizes un nekad tā maizīte nav sanākusi man tik laba kā šī. Vai tiešām liekat ēd.k. sāls? Es pieliku tējkaroti un jau šķiet par daudz, nākošreiz noteikti likšu vēl mazāk.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sāls daudzumu var pieregulēt, protams, ja šķiet par daudz, var likt mazāk :) Es ilgo variantu, godīgi sakot, neesmu mēģinājusi, jo šī recepte mani apmierina pilnībā :) Paldies par komentāru, vēlu veiksmi! :)

      Dzēst
  9. Ja lieto sauso raugu, cik gramu pacinu ?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ja nemaldos, receptē tiek izmantota 14g sausā rauga paciņa.

      Dzēst
  10. Ļoti laba recepte, sanāca garda maizīte! Paldies!

    AtbildētDzēst
  11. domāju būtu garšīgi pielikt žāvētu speķīti, ceptus sīpolus vai ceptus burkānus

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Droši var mēģināt un eksperimentēt, un pēc tam ierakstīt atsauksmi, kā sanācis :) Veiksmi! :)

      Dzēst
  12. Būtu bijušas jauki bildītes no mīkliņas, tad vismaz vizuāli redzētu, kā izskatās. Mīklīņa sanāca mīksta, nedaudz ķepīga, bet no bļodas iznāca labi. Tiesa, daudzuma ziņā nesapratu ko tur vēl dalīt, nesadalīju, tagad cepas tāpat. Redzēšu, kas sanāks.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Varu iepriecināt, sanāca tiešām garšīga. Vienīgi, vai no cepampapīra iet nost vieglāk, ja atdziest pilnībā? Uzbēru it kā miltus, bet nost bija dabūt pagrūti. Norāvās maza kārtiņa no apakšiņas.

      Dzēst
  13. Uzgāju šo recepti, noteikti pamēģināšu :) Vai rauga vietā var izmantot dabīgo ieraugu no rudzu miltiem?

    AtbildētDzēst
  14. Nu es ar pamēģināšu, izskatās viegli.

    AtbildētDzēst
  15. Man arī sanāca, super un mīļš paldies.

    AtbildētDzēst
  16. Paldies, sanāca kā īstā! :) Ļoti vienkārši, lēti, ātri un garšīgi.

    AtbildētDzēst
  17. Shodien nolemu,pec ilgam pardomam,izcept.Sanaca ljoti labi. Paldies par vienkarsho recepti!Es taisiju 2 porcijas,sanaca 4 klaipinji,tadi ka bildes.Viena klaipinja iesmereju sviestu ar dillem un kiplokiem.Feini :)
    Turpmak cepshu vel.

    AtbildētDzēst
  18. Super! Sanāca tik gardi! Mazie puikas vienu kukulīti vēl neatdzisušu apēda ar izkusušu sviestiņu! Paldies! :)

    AtbildētDzēst
  19. Paldies arī par šo lielisko recepti ! maizīte izdevās dikten garda ! :) Tā kā esam lieli speltas miltu fani, tad liku pusi parastos -baltos kviešu miltus un pusi speltas miltu - izdevās ļoti, ļoti labi! & kad maize bija gatava to apslacīju ar labu olīveļļu - gardi!!!!

    AtbildētDzēst
  20. Cepu gan ar kviešu un pilngraudu miltiem (Hercogs), gan kviešu un rudzu miltiem (Dobele), klāt liku kaltētus ķiplokus un svaigu baziliku. Sanāca super, PALDIES PAR RECEPTI! Ir ideja uzcept ar sēkliņām iekšā.

    AtbildētDzēst
  21. Mēģināšu šodien cept , redzēs ,kā sanāks :)

    AtbildētDzēst
  22. Tikko izcepu. Esmu sajūsmā. Tik vienkārši un tik garšīgi. Super!🙂👍

    AtbildētDzēst