svētdiena, 2012. gada 22. aprīlis

Šokolādes tarte

Šo tartes recepti pamanīju jau sen un nu nolēmu beidzot to pagatavot. Šī kūka ir ļoti vienkārši pagatavojama, piemērota iesācējiem, turklāt tās pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns.


Recepte no populārā forum.say7 foruma, kur var atrast daudz labu ideju.

Sastāvdaļas:
250 g cepumu (es izmantoju Siguldas Maiznieka "Mājas" smilšu cepumus)
125g sviesta
200g (2 tāfelītes) tumšās šokolādes (es izmantoju Laimas tumšo šokolādi)
250g saldā krējuma (35%)
2 olu dzeltenumi
~100g skābena džema vai ievārījuma (es izmantoju ķiršu ievārījumu)
Kārtīga sauja lobītu un apceptu lazdu riekstu greznošanai (pēc izvēles)

Piezīme:
Autore izmantoja rūgto šokolādi (70% kakao), tā kā man labāk garšo tumšā šokolāde, izmantoju to. Ja vēlas vēl saldāku, var izmantot piena šokolādi.

Pagatavošana:
Cepumus sasmalcina kombainā. Sviestu izkausē un sajauc ar cepumiem. Cepamo formu (man 26cm) ar noņemamu malu izklāj ar cepamo papīru un tajā liek cepumu-sviesta masu. Masu ar karoti pieblietē, lai virsa ir līdzena.
Šokolādi sadala gabaliņos un izkausē ūdens peldē, tai pievieno saldo krējumu, visu kārtīgi samaisa, līdz masa paliek viendabīga. Masu noņem no uguns un tajā iemaisa sakultus olu dzeltenumus. Masu noliek atdzesēties.
Uz cepumu-sviesta masas vienmērīgi uzklāj ievārījumu (es noklāju arī malas) un tai uzlej virsū nedaudz silto šokolādes masu.
Kūkas virsmu izgrezno ar riekstiem, mandeļu skaidiņām, ogām, augļu gabaliņiem utt.
Gatavo kūku liek ledusskapī sastingt vismaz uz pāris stundām (es liku uz visu nakti).

Rezumē:
Plānās un šķietami mazās kūkas izskats ir maldīgs, jo tā ir ne vien ļoti garšīga, bet arī ļoti sātīga un trekna, vismaz man ar vienu gabaliņu jau bija par daudz. Meita apēda tikai šokolādes daļu, savukārt dēlam garšoja tikai apakšējā cepumu daļa. Vīrs izteicās, ka kūka garšīga, tikai, viņaprāt, rieksti te galīgi neiederējās. Lai arī man pašai šī tarte šķita par smagnēju, kūkas garša bija ļoti laba, sabalansēta, skābenais ievārījums labi saskanēja ar saldo pamatni un nedaudz rūgteno šokolādes virsu. Vasarā labi iederētos svaigas zemenes vai avenes, kas atsvaidzinātu smagnējo kūku.

Gatavā kūka pirms ievietošanas ledusskapī

1 komentārs:

  1. Ļoti garda tarte! Pārsteidza, ka ar tik nelielām pūlēm, tik labs rezultāts!

    AtbildētDzēst